3 Jan Van Doren van Voka Metropolitan. Credit: Linkedin.

Voka en arbeidsbemiddelaars proberen Brusselse jobknoop te ontwarren

BRUSSEL/LEUVEN/HALLE/VILVOORDE - Voka-Kamer Van Koophandel Metropolitan en Vlaams-Brabant zitten vandaag rond de tafel met arbeidsbemiddelaars VDAB en Actiris om na te gaan hoe er meer Brussels talent aan het werk kan worden gezet in Vlaanderen en hoe eventuele hindernissen aangepakt kunnen worden. “Voor corona had 80% van de niet-werkende werkzoekenden een zekere afstand tot de arbeidsmarkt, en dat percentage zal alleen maar verder toenemen”, legt Steve Van Horebeek, adviseur arbeidsmarkt bij Voka-Kamer Van Koophandel Vlaams-Brabant en Metropolitan, de vinger op de wonde.

In Vlaanderen zoeken ondernemingen verwoed naar talent. Ondanks de gezondheidscrisis is de arbeidskrapte opnieuw een feit. Tegelijk groeit in Brussel de groep werkzoekenden. “Meer Brussels talent mobiliseren voor Vlaamse jobs, zou een pure win-win zijn”, benadrukt Jan Van Doren, directeur van Voka Metropolitan. "VDAB en Actiris werkten de voorbije jaren al nauw samen om meer Brusselse werkzoekenden naar jobs in Vlaanderen te begeleiden, onder meer door bedrijven opleidingen en bemiddeling aan te bieden. Er zijn ook incentives voor Vlaamse bedrijven om Brusselaars aan te werven, maar die zijn nog te weinig bekend. Daar willen we samen met de directies van VDAB en Actiris verandering in brengen.”

Vlaams-Brabantse arbeidsmarkt herstelt

Ruim een jaar na het begin van het coronavirus ziet de arbeidsmarktsituatie er in Vlaams-Brabant beter uit dan aanvankelijk gevreesd. “In augustus vorig jaar kenden we een piek in het aantal werkzoekenden, maar ondertussen zitten we terug op het niveau van februari 2020, net voor de crisis”, verduidelijkt Steve Vanhorebeek, adviseur arbeidsmarkt bij Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant en Voka Metropolitan. “Het aantal vacatures daalde op een jaar tijd dan wel van 36.000 naar 28.000, ondertussen zitten we opnieuw aan ruim 31.000 vacatures.”

Minder vacatures/meer werkzoekenden in Brussel

Ondanks de ligging, omringd door de provincie Vlaams-Brabant, is het met de Brusselse arbeidsmarktcijfers een pak minder goed gesteld. Vlak voor de coronacrisis was er sprake van 30.000 vacatures tegenover 88.000 niet-werkende werkzoekenden. Momenteel zijn er maar 26.000 vacatures voor meer dan 89.000 werkzoekenden. De situatie in Brussel biedt dan ook opportuniteiten voor Vlaams-Brabant. “Het potentieel van de Brusselse arbeidsmarktreserve wordt nog steeds zwaar onderbenut”, aldus Van Doren.

Mismatch tussen kwalificaties en wat bedrijven zoeken

Uitdaging blijft dat er geregeld een mismatch is tussen de kwalificaties van de werkzoekenden in Brussel en wat bedrijven zoeken. “Voor corona had al zo’n 80% van de niet-werkende werkzoekenden een zekere afstand tot de arbeidsmarkt, en dat percentage zal alleen maar verder toenemen”, stelt Vanhorebeek. “Ontslagen werknemers moeten vaak omgeschoold worden voor een nieuwe job. De coronapandemie heeft de digitale innovatie bij veel bedrijven versneld, waardoor andere kwalificaties nodig zijn.” Volgens Vanhorebeek wordt het een noodzaak om kandidaten met minder of andere diploma’s maar veel motivatie een kans te geven. VDAB en Actiris kunnen bijspringen met gepaste opleidingen en bemiddelingstrajecten. En uiteraard dienen werkzoekenden ook geactiveerd te worden zelf initiatief te nemen.