Nieuws Vlaams-Brabant Voka: “Meeste bedrijven willen geen loonpremie uitkeren”

Voka: “Meeste bedrijven willen geen loonpremie uitkeren”

Voka: “Meeste bedrijven willen geen loonpremie uitkeren”

De meeste ondernemingen in Vlaanderen willen geen eenmalige koopkrachtpremie uitkeren aan hun personeel. Dat zegt werkgeversorganisatie Voka op basis van een bevraging.

Nadat het loonoverleg tussen vakbonden en werkgevers spaak was gelopen, hakte de federale regering de knoop eind vorige maand door. Ze houdt vast aan de loonnormwet, waardoor er in de komende twee jaar geen ruimte is voor opslag boven op de index, maar geeft bedrijven in sectoren die het goed doen ook de kans om een eenmalige premie van maximaal 500 euro toe te kennen. In bedrijven met “uitzonderlijke winsten” kan dat bedrag zelfs tot 750 euro gaan. Vakbonden en werkgevers moeten wel een cao over de premie afsluiten.

Indexsprong

Volgens Voka is er bij de bedrijven alvast weinig animo voor de premie. Vier op de vijf willen ze niet toekennen, blijkt uit een bevraging bij 500 bedrijven.

“Bedrijven vragen zich vertwijfeld af wat de politiek kan doen om de ongeziene loonstijgingen te temperen. Toch gebeurt het omgekeerde: de federale regering stelt bovenop de index nog nieuwe loonpremies voor”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka Vlaams-Brabant.

“De concurrentiepositie van onze bedrijven staat sterk onder druk. We hebben nu geen extra premies nodig maar wel een mildering van de loonkoststijging, bijvoorbeeld door een indexsprong”, aldus Claes.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.