Nieuws Vlaams Brabant Voka steunt Uplace

Voka steunt Uplace

Voka steunt Uplace

UplaceUit een studie van de University of Cambridge, die de socio-economische impact van Uplace op de reconversiezone Vilvoorde-Machelen berekende, blijkt dat Uplace na opening 3.249 nieuwe jobs zal creëren. De studie past in een onderzoeksproject op lange termijn dat de gerenommeerde Britse universiteit en Uplace recentelijk opstartten.

De Machelse burgemeester Jean-Pierre De Groef is tevreden met het nieuws over de werkgelegenheid: “De 3.249 jobs zouden een zegen zijn voor de regio Halle-Vilvoorde die helaas op dit moment bijna 19.000 werklozen telt, een stijging van ongeveer 17% ten opzichte van 2011.”

“Door de verschillende activiteiten die onderdak zullen vinden binnen Uplace, zal het jobaanbod ook zeer divers zijn”, zegt Laura Van Waeyenberge van Uple, “van onderhoudspersoneel tot managementfuncties. Zo zullen de geplande kantoren voornamelijk start-ups en jonge ondernemers aantrekken. Het winkel- en ontspanningsaanbod zorgt dan weer voor werkgelegenheid in de retail en horeca. Maar ook de hoteluitbating, concertzaal en cinema zullen mensen tewerkstellen. Voor het onderhoud van de gebouwen, pleinen en groendaken zal technisch personeel aangeworven worden.”

“Door de sterke bevolkingstoename in de regio en de groei in consumentenbesteding zal de vraag naar winkel- en ontspanningsaanbod in de omliggende steden en gemeenten de komende jaren blijven stijgen wat dus resulteert in effectieve creatie van nieuwe jobs”, stelt Nick Mansley, Executive Director van het Cambridge Real Estate Research Centre.

Tijdens de twee jaar durende bouwfase wordt Uplace een nog grotere werkgever. Een totaal van 5.627 mensen zullen gedurende twee jaar direct of indirect werkgelegenheid vinden door deze werf.

Voor Voka – Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde zijn de vooropgestelde extra jobs van Uplace meer dan welkom. “Naast een stimulans voor reconversie in deze desolate industriële zone en een sterk signaal van rechtszekerheid voor ondernemers, zijn de toegevoegde jobs absoluut een hefboom voor de regio. Bovendien ontkracht dit onderzoek de kritiek dat Uplace jobs elders wegneemt”, zegt Paul Hegge, algemeen directeur van de Kamer van Koophandel.

” Uplace zou na de luchthaven van Zaventem de grootste werkgever van onze provincie worden. Zou, want het is nog steeds niet zeker dat Uplace er komt. Ondanks alle doorlopen procedures, behaalde vergunningen en afspraken met drie Vlaamse regeringen”, zegt Hegge.

“De regio Vilvoorde-Machelen-Zaventem heeft de voorbije twintig jaar met Renault, Sabena en DHL al verschillende grote klappen gekregen. Uplace wordt al langer gezien als een hefboom om een nieuwe dynamiek teweeg te brengen, maar botst steeds op tegenkanting en problemen”, zegt Hegge. “Het is stuitend om te zien hoe in een veelbelovende regio als de onze, het ondernemingsklimaat voor twee grote trekkers steeds gefnuikt wordt. Niet alleen wil men de luchthaven van Zaventem beknotten of zelfs verhuizen, een tweede grote potentiële werkgever als Uplace krijgt ook steeds stokken in de wielen. Het wordt tijd dat de belofte van jobs, jobs, jobs ook hier doorgetrokken wordt.”

Voka – Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde pleit ook voor een betere samenwerking met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. “Al te vaak lijkt het alsof we elkaar vliegen willen afpakken, terwijl we er door samenwerking net sterker uitkomen,” zegt Paul Hegge. “Of het nu gaat over mobiliteit, de luchthaven, shoppingcentra of een betere begeleiding van werklozen; overleg en samenwerking zijn noodzakelijk want deze problemen houden zich niet aan de gewestgrenzen.”

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Haren
Haren

NorthCity toont zijn contouren

HAREN - De verlaten site van kledingketen Orchestra Prémaman, aan de Haachtsesteenweg in Haren, wordt omgevormd tot een nieuwe ruimte… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.