Nieuws Vlaams Brabant Warmtenet moet verloren energie recupereren op bedrijventerrein

Warmtenet moet verloren energie recupereren op bedrijventerrein

Warmtenet moet verloren energie recupereren op bedrijventerrein

bedrijventerreinDe provincie Vlaams-Brabant start een onderzoek naar het nut van de aanleg van een warmtenet op het bedrijventerrein Nieuwland-Meetshoven in Aarschot.

“De plannen voor de modernisering van het bedrijventerrein Nieuwland-Meetshoven zijn goedgekeurd. Daarom gaan we nu na welke mogelijkheden er zijn voor duurzame energie”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening. Er werd onderzocht in welke mate middelhoge windturbines rendabel zouden zijn. Enkele bedrijven gaan het hergebruik van regenwater of energiewinning uit biomassa na.

“We willen nu ook onderzoeken of de uitbouw van een warmtenet interessant en rendabel is voor het bedrijventerrein en de ruimere omgeving. Door de ligging dicht bij de stadskern van Aarschot zijn we ervan overtuigd dat er zeker winsten uit te halen zijn.”

“Sommige bedrijven genereren uit het productieproces een grote hoeveelheid warmte die niet gebruikt wordt en dus verloren gaat. Een warmtenet is een netwerk van leidingen dat andere bedrijven of mogelijk zelfs huishoudens kan verbinden met potentiële aanbieders van restwarmte. Zo kan het op een duurzame manier voor verwarming en energie-uitwisseling zorgen. Bij deze oriënterende screening willen we via een snelle scan onderzoeken of er op dit moment veel restwarmte verloren gaat en of zo’n warmtenet dus rendabel zou zijn om die warmte te recupereren.”

In 2012 startten de provincie Vlaams-Brabant, de stad Aarschot, Interleuven, Pom Vlaams-Brabant en Voka Vlaams-Brabant een optimalisatietraject voor het verouderde bedrijventerrein Nieuwland-Meetshoven. Dat resulteerde in een gedragen visie op de modernisering, verduurzaming en intensivering. De provincieraad keurde inmiddels het ruimtelijke uitvoeringsplan voor het bedrijventerrein goed. Sindsdien werden diverse projecten opgestart die het uitvoeringsplan moeten concretiseren.

In de loop van de komende maanden moet een bedrijventerreinvereniging opgericht worden. In 2017 start een eerste fase van de heraanleg van het openbaar domein. Ook wordt verder gewerkt aan de realisatie van de zogenaamde Kop van Nieuwland.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.