LEUVEN – Het Leuvense Frascati Symphonic en het SmArt-project voor scholen introduceren een nieuwe technologie in de concertbeleving. Met een high tech polsband en een speciale stoel worden de emoties gemeten tijdens een klassiek concert. Ook psychiaters en ingenieurs kijken geïnteresseerd toe hoe dit experiment, een wereldprimeur, verloopt.
Een rist Leuvense klassen neemt deze week deel aan een experiment waarbij emoties gemeten worden tijdens een klassiek concert van het Leuvense Frascati Symphonic. Met een high tech polsbandje om de arm of een speciale stoel worden de emoties gemeten van de concertgangers. Het is een wereldprimeur die binnen twee jaar zou moeten opduiken tijdens de opvoering van klassieke concerten.
Hoogtechnologisch polsbandje
Het polsbandje is een ontwikkeling van technologiebedrijf Imec. De meting van emoties is mogelijk door een combinatie van hartslag, beweging en transpiratie. Ook een hoogtechnologische stoel met sensoren meet dezelfde parameters. Hiermee is een eerste stap gezet naar een stoel die de emotie van het concertpubliek kan meten. Dat levert interessante mogelijkheden op voor de toekomst, onder ander in de muziek. “Het is de bedoeling dat we automatisch de keuze van de stukken zullen aanpassen nadat we de data van het publiek hebben ontvangen”, vertelt dirigent Kris Stroobants van Frascati Symphonic. “Er zal dan een uniek concert volgen voor dat unieke publiek.”
Psychiaters en ingenieurs
Vanuit wetenschappelijke hoek wordt dit muzikale experiment met jongeren van dichtbij opgevolgd. Psychiaters en ingenieurs hebben rond deze technologische ontwikkeling hun kennis gebundeld om de link tussen onze mentale gezondheid en de signalen van ons lichaam bloot te leggen. In een aantal gezamenlijke studies (o.a. rond depressie en autisme) proberen ze aan de hand van sensoren objectief te meten hoe het met ons emotionele welzijn gaat. Bedoeling is om op termijn – dankzij draagbare sensoren – tijdig te kunnen ingrijpen als het te veel wordt.
Samenwerking
Het SmArt-project voor scholen is een samenwerking van Imec-instituut, de kunsthogeschool LUCA School of Arts en Smart City Leuven. Frascati is van plan om, samen met zijn partners, dit tot een jaarlijks project te maken voor alle Leuvense scholen.