Kantoor Themabeeld getty images Foto: Getty Images

‘Werknemers presteren in drie jaar tijd ruim de helft meer overuren’

Het aantal gepresteerde overuren is volgens gegevens van hr-bedrijf Liantis van 2021 tot 2024 met ruim de helft gestegen. De toename is mede te danken aan een forse stijging van de fiscaal gunstigere relance-overuren.

Cijfers van Liantis afkomstig van 30.000 werkgevers en ruim 300.000 werknemers komen voor 2024 uit op 3,45 miljoen overuren, waarvan bijna 750.000 relance-overuren. In 2021 ging het om 2,23 miljoen overuren, waarvan zowat 64.000 relance-overuren.

“Ten opzichte van 2023 was er in 2024 zelfs meer dan een verdubbeling (+123 procent) van het aantal gepresteerde relance-overuren, goed voor 22 procent van het aandeel van alle overuren”, vult Philippe Van Walleghem, expert arbeidsrecht bij ondernemersorganisatie Unizo aan. “Ook het aantal werkgevers dat overuren aanbiedt en het aantal werknemers dat relance-overuren presteert, blijft verder stijgen. Daarbij valt op dat ook andere soorten overuren steeds meer toenemen.”

De relance-overuren worden vooral ingezet in de bouw, door bedienden (aanvullend paritair comité voor bedienden), in de sector van de zelfstandige kleinhandel (PC201), en bij de vrije beroepen ziekenhuizen.

Oproep

Unizo verbindt er meteen een oproep aan, omdat het systeem van relance-overuren eind juni afloopt en dat ongerustheid zou veroorzaken bij werkgevers en -nemers. Zo moet de federale regering voor Unizo snel een nieuwe regeling uitwerken. “Er valt geen tijd te verliezen, klinkt het.

Minister van Werk David Clarinval (MR) zei alvast aan de krant De Tijd bezig te zijn met de voorbereiding van de nieuwe wetgeving. Bedoeling is die zo snel mogelijk in de Kamer in te dienen.

De maatregel kwam er in 2021 om bedrijven te steunen na de corona- en de energiecrisis.