Nieuws Vlaams Brabant Wijngaard van Vinobelga stuit op verzet

Wijngaard van Vinobelga stuit op verzet

Wijngaard van Vinobelga stuit op verzet

keizersbergDe plannen van Vinobelga om op de abdijsite van de Keizersberg in Leuven een grote wijngaard aan te leggen stuiten op verzet van een plaatselijk actiecomité. Dat heeft twijfels bij de wettelijkheid van de toelating die het Leuvense stadsbestuur aan zaakvoerder Rik Daems verleende voor de circa 7.000 vierkante meter grote wijngaard op de zuidflank.

Het actiecomité vreest voor mogelijke nefaste ecologische gevolgen van het project. Het organiseerde een eerste protestactie op de Keizersberg en stuurde ook een bezwaarschrift aan de Vlaams-Brabantse gouverneur tegen de gemeenteraadsbeslissing waarmee Leuven vorige maand Daems het stuk grond voor dertig jaar ter beschikking stelde. Leuven sloot zelf in 2007 met de Benedictijnenabdij een erfpachtovereenkomst voor de hele site.

“Wij zijn van oordeel dat aan deze beslissing een openbare aanbesteding had moeten voorafgaan om te zien of er geen betere projecten waren”, zegt woordvoerder Stijn Verhofstadt. Het comité wijst op mogelijk nefaste gevolgen voor de natuur. “De wijngaard moet in de plaats komen van een boomgaard waarover de stad zelf vertelt dat ze een hoge ecologische waarde hebben. Er is niet aangetoond dat de wijngaard dezelfde waarde zal hebben.”

“We vrezen onder meer dat de bijenpopulatie sterk zal lijden onder het verdwijnen van de bomen, zeker als het bedrijf in de wijngaard chemische middelen zal gebruiken.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Brussel
Brussel

Brussel baadt in bier

BRUSSEL/LEUVEN -  In hartje Brussel heeft bierspa Bath & Barley de deuren geopend. Bath & Barley is een luxueuze privé-wellness,… Lees meer

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.