Witloof Wolvertem Foto: JHW

Wim (45) en Els (34) zijn al vierde generatie grondwitlooftelers en geven aftrap van nieuw seizoen

Apetrots zijn ze bij de familie De Valck-De Roos van het gelijknamige grondwitloofbedrijf in Wolvertem. De officiële opening van het grondwitloofseizoen onder het thema Grondwitloof Leeft gebeurde op hun bedrijf onder toeziend oog van tal van prominenten. Maar achter de mooie voorstelling van het witte goud, gaat heel wat hard labeur vooraf.

Het grondwitloofbedrijf van Wim (45) en Elke (34) De Valck-De Roos in de Schriekstraat in Wolvertem werd meer dan een eeuw geleden opgericht. “Wij zijn nu de vierde generatie en er zijn steeds minder bedrijven die dit doen”, zegt Elke trots. “Grondwitloof is dan ook een zeer arbeidsintensieve teelt. Onze loods van 40 op 20 meter wordt drie tot vier keer per jaar vol gezet met witloofwortelen.”

“Dat gebeurt allemaal op de knieën en daarna is het sleuren met zware bakken. Je moet er echt een passie voor hebben.” Schoonvader André (77) helpt nog altijd mee in het bedrijf. “Ik doe dit al van mijn 16 jaar. Ik ben er dag en nacht mee bezig”, zegt hij.

“Mensen zien de mooie witloofkrop op hun bord, maar weten vaak niet wat het is om zo’n tot zo’n prachtig product te komen. Ik ben al twee keer geopereerd aan mijn knie langs een kant. Inderdaad, door de stiel, van altijd op mijn knieën te zitten. Maar ik klaag niet. De passie voor grondwitloofteelt zit in onze genen.”

Vijfde generatie

Met Jolien De Valck (8) is er misschien een vijfde generatie op komst. “Ze helpt overal mee waar ze kan en ze heeft hier alles al gedaan”, vertelt mama Elke. “Ze zegt altijd dat ze wil doen wat mama en papa doen. We hopen lichtjes dat ze ons opvolgt als vijfde generatie. Wil ze het later doen, dan zullen we haar steunen. En anders ook.”

De vraag die nu op ieders tongen ligt: “Is het een goed grondwitloofseizoen dit jaar?” “Dat kan je totaal niet voorspellen”, vertelt Elke. “Het is en blijft een natuurlijk product. De wortel groeit in de zomer in het volle veld.”

Niet bitter

“Daar is het altijd afwachten: is het een droge zomer, een natte zomer, heeft de wortel stress gehad? Daar hangt alles van af of de wortel een mooie krop gaat vormen of niet.” Sommige mensen vinden grondwitloof bitter…. “Dan moeten ze zeker die van ons eens proeven, ons grondwitloof lust iedereen”, lacht Elke.

De grote opening van het grondwitloofseizoen was voorzien met Eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) en minister-President Jan Jambon (N-VA), maar die waren verontschuldigd omwille van het begrotingsconclaaf. Andere prominenten tekenden wel present, zoals onder andere fractievoorzitter van Open VLD in de Kamer Maggie De Block uit Merchtem, gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V) uit Zemst, burgemeester Gerda Van den Brande (N-VA) uit Meise en tal van andere politici.