Nieuws Vlaams-Brabant Windturbines van Engie krijgen nu ook geen groen licht van de provincie

Windturbines van Engie krijgen nu ook geen groen licht van de provincie

Windturbines van Engie krijgen nu ook geen groen licht van de provincie

HOEGAARDEN – Net zoals het gemeentebestuur van Hoegaarden geeft nu ook het provinciebestuur een negatief advies voor de bouw van vier windturbines aan de Piepelberg in de buurt van Hoksem.

In oktober diende Engie Electrabel een vergunningsaanvraag in voor vier windturbines in de velden nabij de E40 en de Waversesteenweg niet ver van de dorpen Hauthem, Hoksem en Oorbeek (Tienen). Het ging om een nieuwe, aangepaste aanvraag nadat aan een vorige voor de bouw van zes molens tijdens een openbaar onderzoek ook verzet was aangetekend en negatief advies gegeven.

Het Burgerlijk Platform Leefbaar Hoegaarden zamelde voor de aanvraag 570 bezwaren in. Het gemeentebestuur van Hoegaarden schaarde zich achter die bezwaren en nu heeft ook het provinciebestuur dat gedaan. “Vooral omdat mogelijk schadelijke gevolgen voor de natuur en de omgeving onvoldoende onderzocht zijn”, staat in het bezwaar van de provincie.

Akkervogels

“De Provinciale Omgevingsvergunningscommissie bracht ongunstig advies uit”, zegt gedeputeerde Bart Nevens (N-VA). “De commissie stelt dat de leidraad van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek voor een risicoanalyse niet correct is toegepast en bijgevolg onvoldoende kan worden nagegaan welke effecten de windturbines kunnen hebben op de trekroutes van vogels en vleermuizen. In de Natuurtoets ontbreken essentiële gegevens. Een inschatting en beoordeling van negatieve effecten staat niet vermeld.”

Nevens preciseert dat te weinig is onderzocht welke schadelijke gevolgen de hoogspanningslijn kan hebben op beschermde en zeldzame vogels als de kiekendief, veldleeuwerik en patrijs. “Het projectgebied is gelegen in een soortenbeschermingsprogramma voor akkervogels. Maatregelen zijn nodig om die populaties te behouden en zelfs te versterken. Het project is niet verenigbaar met dat programma.”

Overkant

Hij haalt nog aan dat het zich situeert op slechts 650 meter van het VEN-gebied Hoegaardse Valleien en het Meldertbos dat tot de beschermde Valleien van de Winge en de Motte behoort. “Vooral uit voorzichtigheid en zorgvuldigheid en rekening houdend met het natuurdecreet hebben we beslist de aanvraag te weigeren.”

De Hoegaardse schepen van Milieu Marleen Lefevre (CD&V) is tevreden over de weigering van de provincie. “De turbines van 150 meter hoog passen niet in ons landschap”, zegt ze. “Ik hoop dat Elektrabel zal inzien dat ze best een plaats krijgen aan de overkant van de E40 op Waals grondgebied. Daar is al een windmolenpark. Aan onze kant betekenen ze last voor de dorpen Hoksem, Hauthem en Oorbeek.”

Volgens haar kan Elektrabel nog wel een aangepaste aanvraag indienen bij het Vlaams Gewest. Dan herhaalt de procedure zich van openbaar onderzoek.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.