Wint een Belg de Primus Classic? Dan trakteert brouwerij 1.000 pintjes

BOORTMEERBEEK/BRAKEL/HAACHT - Brouwerij Haacht vormt op zaterdag 17 september opnieuw het decor voor de aankomst van de Primus Classic. De profkoers is intussen aan zijn elfde editie toe. Voor het eerst is er ook een G-wegcriterium voor mensen met een beperking.

Met Mathieu van der Poel, Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen, Alexander Kristoff en Jasper Philipsen starten er meer dan ooit kleppers in de koers die om 12.45 uur in Brakel start. Het peloton rijdt richting Boortmeerbeek, waar het rond halfzes wordt verwacht.

Het parcours van de Primus Classic leidt het peloton door Oost-Vlaanderen, Henegouwen, Waals-Brabant en Vlaams-Brabant en telt achttien hellingen, waaronder kuitenbijters met een stijgingspercentages tot twintig procent. In totaal nemen dertien UCI WorldTour-ploegen, zes UCI Proteams en twee continentale ploegen deel. De aankomst wordt verwacht rond 17.30 uur voor de poorten van de brouwerij.

Ook voor wielertoeristen

Naast de wedstrijd is de Primus Classic vooral een sportief evenement voor wielertoeristen en families. “Getrainde wielertoeristen kunnen voor de start van de Primus Classic het parcours verkennen tijdens de Primus Classic Cyclo. Ze hebben de keuze uit drie afstanden: 67 , 96 of 122 kilometer zoals de profrenners. Starten kan tussen 7.30 en 11 uur, afhankelijk van de gekozen afstand”, zegt koersdirecteur Philip Beke.

De fundamenten van het huidige succes van Primus Classic werden gelegd door bezieler Jos De Vroe, die ervoor zorgde dat Primus Classic het label ‘buiten categorie’ kreeg. Als eerbetoon aan wijlen Jos De Vroe, die in 2014 onverwachts overleed tijdens een fietstocht werd de GP Jos De Vroe in het leven geroepen. Dit G-evenement gaat van start vanaf 14.30 uur voor de poorten van Brouwerij Haacht. “We hebben al heel wat inschrijvingen ontvangen waaronder van Ons Tehuis Brabant uit Kampenhout”, zegt Gwenny De Vroe, dochter van Jos.

Gratis pintjes

Hoofdsponsor Brouwerij Haacht kijkt uit naar deze elfde editie. “Na twee moeilijke jaren zijn we blij dat we met z’n allen de Primus Classic opnieuw onder normale omstandigheden kunnen beleven”, zegt Lien Meeus, marketing- en communicatiedirecteur. “Traditiegetrouw barst er dan een echt wieler- en buurtfeest los. We voorzien heel wat randanimatie en zetten grote schermen waarop de koers live te volgen is. En als een Belg wint, dan trakteert Brouwerij Haacht het publiek op duizend Primussen. Wint een Belgische ploeg, zijn het er vijfhonderd”, besluit Lien Meeus.

Onder impuls van organisator Peter Van Petegem is de Primus Classic de laatste jaren uitgegroeid tot een gevestigde waarde in het profwielrennen. “Primus Classic is uitgegroeid tot een wedstrijd die het kruim van de wielerwereld aan de start brengt”, zegt hij.