LEUVEN – Wouter Foulon (38), mede-eigenaar van design-en engineeringbedrijf Comate uit Leuven, was afgelopen vrijdag een bevlogen gastheer tijdens een bezoek van federaal parlementslid Els Van Hoof (CD&V) in kader van de Dag van de ondernemer. Ook een delegatie van Unizo, KBC en VDAB schoof bij Comate aan tafel voor een uurtje technologische “krachttoeren”.
“Een ruw idee van een corporate of startup vertalen naar een goede product market fit, dat is wat we willen doen”, legt Wouter Foulon van Comate uit. “Kunnen we van dat idee een product maken voor een goede markt. Als je dat niet kunt in een kapitalistisch systeem, dan kunnen we niet helpen. Daar komt eigenlijk alles op neer. We willen iedereen helpen met de verbetering van de levenskwaliteit en de maatschappij, maar het moet succesvol zijn. De mensen moeten bereid zijn ervoor te betalen.” Op aanvragen van FN Herstal of bedrijven die Somalische piraten willen “behandelen” met lasers gaan ze bij Comate niet in.
Snowblower
30% van de activiteiten van Comate situeren zich in de medische sector (labo equipement, finetuning chirurgische technieken,…), maar andere sectoren (food, telecom, automobiel,…) zijn hen niet onbekend. Zo hielpen ze een bedrijf aan een oplossing voor de dagelijkse ruiming van de metershoge sneeuwhopen in het noorden van Amerika of Canada. Het resultaat is de Snowblower, een stevige rakker waarvan intussen duizenden exemplaren op de ondergesneeuwde weg of pad worden ingezet. “Statistisch gezien lukt wereldwijd 1 op de 10 hardware ontwikkelingen, Comate heeft de ambitie om te evolueren naar een slagingspercentage van 7 op 10”, zegt Wouter.
Voor en na de uren
Comate werd opgericht in 2010 door productontwikkelaar Wouter. Zes jaar later stapte Sander Van den dries in de zaak als medezaakvoerder. Tegen volgende week zal de onderneming de kaap van 50 medewerkers nemen. Bij Comate zijn vooral productontwikkelaars en ingenieurs aan de slag. De selectieprocedure is erg strikt. Van de 160 kandidaten die zich vorig jaar bij Comate aanboden, werden er welgeteld vier aangeworven. “Het eerste wat we vragen is wat de kandidaten doen voor en na de uren”, vertelt Wouter hierover. “Als ze dan niets bouwen of ontwikkelen, dan zijn het geen ingenieurs pur sang. Ik moet niet weten wat je kunt, wel weten waar je je plezier aan beleeft. Die profielen hebben we nodig.”
Chocolade
Aan het einde van het bezoek werd Foulon door Unizo getrakteerd op chocolade, als erkenning voor zijn dagelijkse bevlogenheid als ondernemer die duidelijk het verschil maakt en wil maken. De delegatie van Unizo, VDAB en KBC en Els Van Hoof hingen aan zijn lippen.
Kandidaat KMO van het jaar
Comate zal begin december Vlaams-Brabant vertegenwoordigen op de Vlaamse finale van de award KMO van het jaar 2019. Twee jaar geleden behaalde Foulon nog de titel van Vlaamse Jonge Ondernemer 2017, een initiatief van het wereldwijde gestructureerde JCI.