euro-bank-loans-for-agricultural-projects-P7GU6P5-750×500

Zes financiële managementhacks voor je kmo

Hacks zijn simpele hulpmiddelen die je helpen bij ingewikkelde situaties. Als ondernemer word je vaak geconfronteerd met administratieve zaken die je aandacht van je kernbusiness weghalen, maar toch extreem belangrijk zijn. Financieel management is er zo eentje.  Het is erg belangrijk om je onderneming financieel gezond te houden, maar een financieel beleid is mogelijk niet helemaal je ding. Het is uiteraard aangewezen om met een boekhouder te werken, maar voor sommige zaken moet je toch de tijd nemen om ze zelf te begrijpen en aan te pakken. Neem alvast deze tips van de experts van Business Coaches Network ter harte.

Een aantal praktische en eenvoudige aandachtspunten kunnen je helpen:

1.Start nieuwe projecten met een SWOT-analyse

Als ondernemer kan en moet je natuurlijk enthousiast zijn voor projecten die je zaak vooruit kunnen helpen, maar sta af en toe even stil bij de risico’s en zwaktes van dat nieuwe, spannende project. Het is gezond om een doordachte lijst te maken van zowel de sterke punten als die waar het fout kan gaan en van de bedreigingen of opportuniteiten. Jezelf dwingen tot een SWOT-analyse zal je blik verruimen en kan leiden tot meer doordachte beslissingen.

2.Budgetteer, evalueer en stuur bij

Benader elk project van redelijke omvang met een budget. Wat kost het? Wat gaat het je in de toekomst opbrengen? Via een eenvoudige cashflowanalyse kun je de initiële uitgave afzetten ten opzichte van toekomstige kosten- en inkomstenstromen, en evalueren of het project de juiste rendementen geeft. Dat vereist natuurlijk een inschatting van toekomstige geldstromen, die aan veranderende factoren onderhevig zijn. Evalueer je project daarom regelmatig en stuur bij waar nodig.

3.Meng geen persoonlijke en zakelijke uitgaven

Als ondernemer lijkt het soms gemakkelijk of verleidelijk om persoonlijke en zakelijke financiën te vermengen. In sommige situaties kan het fiscaal interessant zijn om constructies uit te werken die je persoonlijke belastingen, of die van je vennootschap, optimaliseren. Echter, met zicht op overname of het aantrekken van nieuwe partners kunnen zulke constructies de waarde van de onderneming naar beneden halen of voor verwarring zorgen. Bespreek elke mogelijke vermogensvermenging voorafgaand grondig met je raadgevers.

4.Respecteer je betalingstermijnen

Jezelf rijk rekenen is niet zo moeilijk: een slechte cashplanning kan je het gevoel geven goede zaken te doen, terwijl dit niet zo is. Zo kan het niet tijdig betalen van schulden je tijdelijk ademruimte geven op je bankrekening, maar op die manier trek je vaak foute conclusies. Veel cash op de rekening betekent immers niet per definitie dat je het goed doet. Bovendien kan het niet-tijdig betalen van schulden een dure optie zijn. Het is vaak goedkoper om een kortlopend krediet af te sluiten bij de bank, dan die grote factuur van je leverancier, sociale zekerheid of btw-betaling uit te stellen. Nalatigheidsintresten, forfaitaire boetes en schadebedingen lopen snel op en weerspiegelen zeker geen marktconforme rente. Bovendien kan de relatie met je leveranciers snel verslechteren.

5.Mensen zijn je grootste assets

In een kmo heb je waarschijnlijk een groep medewerkers die elk een belangrijke rol invullen voor je onderneming. Bovendien vormen ze vaak een belangrijke post in je resultatenrekening. Neem je tijd om je medewerkers te sturen, te motiveren en hun verloning te optimaliseren. Een stabiel, tevreden personeelsbestand is een enorm belangrijke asset die een grote financiële impact heeft.

6.Vraag feedback en advies

Als ondernemer heb je echt wel baat aan advies van derden. Mensen die van buitenaf met een frisse, onbevangen blik naar je onderneming kijken, zijn goud waard. Aarzel niet om je te omringen met eerlijke adviseurs die ervaring hebben met financieel management of personeelsbeleid. Eerlijke feedback op je plannen kan je als ondernemer wakker schudden, valkuilen (of opportuniteiten) zichtbaar maken en ervoor zorgen dat je je bewust wordt van wat je nog kunt leren.