DIEST/LEUVEN/KORTENBERG – Om meer kwaliteit aan patiënten te bieden en de zorg beter op te volgen verankeren het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael Diest en het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven hun intensieve samenwerking.
Door het langdurige karakter van hun ziekte krijgen psychiatrische patiënten dikwijls in verschillende instellingen zorg. Zo kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn in een moeilijke episode, waarna artsen doorverwijzen naar ambulante zorg of een opname in een instelling voor beschut wonen, een psychiatrisch verzorgingstehuis of een woonzorgcentrum. In ons versnipperd zorglandschap is de kans groot dat de patiënt bij elke transfer zijn verhaal moet herhalen en zijn vertrouwde therapieprogramma grondig gewijzigd of zelfs stopgezet ziet.
Zorgorganisaties kunnen dat voor een groot stuk vermijden door samen te werken. Zo kunnen ze een
dossieroverdracht met meer overleg laten verlopen. Betrokken psychiaters, psychologen, verpleegkundigen en therapeuten kunnen bovendien hun werkwijze op elkaar afstemmen, waardoor de zorgcontinuïteit verbetert en het zorgresultaat verhoogt.
Dr. Wim Simons, hoofdarts PZ Sint-Annendael: “We willen patiënten in en rond Diest nog meer de mogelijkheid geven om te kiezen voor de meest aangewezen, persoonlijke behandeling die evidence based en herstelondersteunend is. Dit doen we zo vaak mogelijk dicht bij huis, maar ook tijdelijk in en rond Leuven als er heel specifieke behandelingen nodig zijn die we in Diest zelf niet kunnen aanbieden.”
Het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven en psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael plegen al enkele jaren overleg over een gemeenschappelijke zorgaanpak. Nu verankeren ze een duurzaam en gestructureerd samenwerkingsverband dat steunt op een transparant overleg en inbreng van het medisch korps, de directie en het bestuur van beide ziekenhuizen.