Nieuws Vlaams Brabant Zimmo en Stadim: “Leuvens vastgoed staat 6% minder lang online te koop”

Zimmo en Stadim: “Leuvens vastgoed staat 6% minder lang online te koop”

Zimmo en Stadim: “Leuvens vastgoed staat 6% minder lang online te koop”

LEUVEN – De in Leuven gevestigde immosite Zimmo en het onafhankelijke schattings-en consultingbureau Stadim hebben een analyse gemaakt over de impact van de pandemie op de publicatietijd van vastgoedadvertenties. Uit het onderzoek blijkt dat huizen in héél Vlaanderen 10 tot 16% minder lang online staan dan voor de eerste lockdown. In Leuven is er sprake van een verkorting van de publicatietijd met 6%.

De berichten uit de vastgoedwereld dat er in het post-lockdowntijdperk vooral meer vraag is naar huizen met tuin kloppen: gemiddeld staan dergelijke woningen 6 tot 10% minder lang online in vergelijking met de periode vóór de eerste lockdown. De advertenties voor appartementen staan daarentegen iets langer online. Dit effect is het duidelijkst waarneembaar bij appartementen in een hogere prijsklasse. Zo staan appartementen boven 450.000 euro tot 8% langer online. Potentiële kopers van appartementen uit de hogere prijsklassen willen ruimer wonen en gaan op zoek naar een huis.

Leuven

Zo kent Gent kent een daling van 11 procent in de onlinetermijn. Ook hier ondergaat de vastgoedmarkt een prijsstijging, maar dat heeft nog geen impact op de duurtijd online. Huizen in Brugge, Hasselt en Leuven staan eveneens minder lang te koop. In Hasselt en Brugge is de trend iets sterker, namelijk een snellere verkoop met respectievelijk 12 en 13 procent. In Leuven is de algemene tendens minder sterk aanwezig, toch zien we een daling van 6 procent in de onlinepublicatietijd.

Mechelen

In de regio rond Mechelen staan huizen tot wel 35 procent langer online. De prijzen van huizen zijn in Mechelen sinds de eerste lockdown met 3% gestegen, en stegen daarvoor jaarlijks met een stevige 5%. Mogelijk kan de sterke stijging van vastgoedprijzen in Mechelen gekoppeld worden aan de evolutie van de online termijn van zoekertjes: de vraagprijzen zijn hier mogelijk sterker gestegen dan wat de markt bereid is te betalen. De stijging van de prijzen heeft dus een soort saturatiepunt bereikt waardoor huizen langer te koop staan.

De duur dat een zoekertje online staat blijft veruit het kortste in Gent , namelijk 6 weken. Een woning staat het langst online in Mechelen: 9 weken.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Kortenaken
Kortenaken

Ondernemer overleden

KORTENAKEN - Luc Lemmens, eigenaar en CEO van de Tubobel Group, is overleden. Het in Kortenaken gevestigde Tubobel Infra is… Lees meer

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.