Nieuws Vlaams Brabant Zussen kruiden gerechten af met verloren groenten en fruit

Zussen kruiden gerechten af met verloren groenten en fruit

Laura (links) en Marie Landsheere van Bowder.

Zussen kruiden gerechten af met verloren groenten en fruit

HOEGAARDEN –  De zussen Laura (29) en Marie (27) Landsheere, afkomstig uit Hoegaarden, zijn gestart met de verkoop van “foodpowders”, gevriesdroogde en vermalen “verloren” groenten en fruit van Belgische bodem. 

Foodpowders,  groenten-en fruitpoeders waarmee je kan koken, en die net zo proeven als verse groenten of fruit, zijn vanuit Amerika overgewaaid naar Nederland, en sinds kort zijn ze ook in onze contreien verkrijgbaar. Daar zorgen de zussen Laura en Marie Landsheere uit Hoegaarden voor. Opgegroeid in de buitenlucht van het Hagelandse platteland ontdekten de meisjes de boeren/tuinbouwstiel van hun opa Armand Lefevre.

Kinderschoenen 

Zelf een boerderij of tuinbouwbedrijf opstarten was niet meteen de ambitie van de jonge vrouwen, het lekkers van eigen bodem verwerken in hun dagelijkse gerechten wel. “Door de drukke agenda’s en het gebruiksgemak verwerken we al een tijdje gevriesdroogde groenten en fruit in onze gerechten”, zegt Laura. “Het concept is al langer populair in de VS, en sinds een tijdje zijn de groenten-en fruitpowders ook ingeburgerd in Nederland. In België staat het gebruik en de commercialisering van de poeders nog in zijn kinderschoenen. Daar willen mijn zus en ik verandering in brengen.”

Gebruiksgemak 

The Nuts & Dried Fruits Company (NDFC) uit Sint-Katelijne-Waver levert de verpakte poeders. “Het gaat over groenten en fruit dat er net niet goed genoeg uitziet om in de supermarkt verkocht te worden. Door deze groenten en fruit te vriesdrogen en te vermalen redden we ze van de vuilnisbelt en geven we ze een “tweede leven” wat het duurzame karakter van onze bedrijfsvoering onderstreept”, zegt Landsheere. De onderneemsters maken zich sterk dat de groenten en het fruit na het vriesdrogen en vermalen hun voedingsstoffen en smaak behouden.

Hervulbare verpakkingen

Voorlopig heeft het merk “Bowder” drie poeders in de aanbieding: framboos, appel en spinazie. Tegen de zomer komen daar nog blauwe bes en rode biet bij. Om verspilling van verpakkingen tegen te gaan komt het bedrijfje binnenkort ook met hervulbare verpakkingen op de proppen. Op de website van Bowder kan je allerlei recepten terugvinden voor de verwerking van de foodpowders.

Online en B2B

Laura en Marie verkopen de poeders via hun webshop en enkele B2B-kanalen (resto’s, speciaalzaken, koffiebars) in de ruime regio rond Leuven. Voorlopig combineren de vrouwen hun baan met het Bowder-project. Al kan daar op termijn wel verandering in komen. “Maar dat is voorlopig niet aan de orde. Schrijf maar op dat we onze jobs nog altijd heel graag doen”, besluit Laura.

 

 

 

 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Boortmeerbeek
Boortmeerbeek

Starter van de week: BO HAIR

BOORTMEERBEEK - Aan de Leuvensesteenweg in Boortmeerbeek heeft kapsalon BO HAIR de deuren geopend. Zaakvoerster Brenda Olcas is onze starter… Lees meer