Meli formuyleert duidelijke ambities bij zijn 100e verjaardag. Zo wordt resoluut gekoezne voor verankering in eigen land, waaronder dus de fabriek in Veurne. De raad van bestuur en het management hebben beslist niet te delokaliseren.
Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt slaagt Meli erin om voldoende personeel aan te werven. Bovendien is er in de fabriek in Veurne plaats genoeg voor (mogelijke) uitbreiding.
Stringente kwaliteitscontrole
2025 mag dan wel in teken staan van de verjaardag, kwaliteitscontrole is en blijft een topprioriteit. Meli staat bekend voor zijn stringente controle van de honing die het wereldwijd aankoopt bij imkers. Het laboratorium test heel uitgebreid alle stalen die binnenkomen op een veelheid aan parameters. Dat gaat over controles op de enzymatische activiteit, het vochtgehalte, de aanwezigheid van residuen en de authenticiteit. Het bedrijf beschikt hiervoor als één van de weinigen in Europa over een NMR-scanner die tot op moleculair niveau de honing analyseert.
“Ons laboratorium is state-of-the art”, zegt CEO Koen Steurbaut fier. “Permanent zijn er 3 medewerkers in de weer die jaarlijks iets meer dan 1000 stalen honing controleren. We werken ook samen met gerenommeerde externe labo’s uit het buitenland die gespecialiseerd zijn in honing. Daarnaast gebruiken we ook onze NMR-scanner. Deze werkwijze laat ons toe om de meest kwalitatieve en smaakvolle producten met honing van over de hele wereld op de West-Europese markt te brengen.”
Historiek van een uniek familiebedrijf
Meli werd opgericht in 1925 door Alberic Florizoone. Hij was imker en 18 jaar toen hij de honing die hij oogstte en verwerkte in de tuin van zijn ouders begon te verkopen aan familie, buren en vrienden. Langzaam krikte hij de verkoop op en kon van zijn hobby zijn beroep maken.
In 1935 opende hij in Adinkerke het Bijenpaleis, een cafetaria met informatie over bijen en honing. Hij noemde het project “Meli”, een anagram van het Franse woord voor honing, “miel”. Hij mikte daarmee op toeristen uit diverse streken die naar de Belgische kust kwamen. Even later installeerde hij een speeltuin die later uitgroeide tot het Meli-Park. In 1999 kocht Studio 100 het Meli-Park over om het uit te bouwen tot Plopsaland.
Alberic was 85 jaar toen hij in 1992 overleed. Om strategische redenen nam geen enkele van zijn vier kinderen (Guy, Robert, Roland en Nicole) bewust een operationele rol in het bedrijf. Dit geldt ook zo voor de derde generatie. Dit werd zo met consensus in het familiecharter opgenomen.
Het is vrij uniek voor een familiebedrijf dat de telgen van de stichter geen deel uitmaken van de directie. Guy, Robert, Roland en Nicole zetelen in de raad van bestuur en zijn 100% eigenaar. Ze stippelen mee de algemene krijtlijnen van het beleid uit, bepalen de langetermijnstrategie en geven het management alle ruimte en vrijheid om eigen accenten te leggen. Op die manier stoomt de familie Florizoone het bekendste Belgische honingbedrijf verder klaar voor de toekomst.