Nieuws West-Vlaanderen 15 West-Vlaamse bedrijven gaan voor de Champions League inzake duurzaamheid

15 West-Vlaamse bedrijven gaan voor de Champions League inzake duurzaamheid

15 West-Vlaamse bedrijven gaan voor de Champions League inzake duurzaamheid

KORTRIJK – 15 West-Vlaamse bedrijven zijn gestart aan het Unitar SDG Champion-traject. Voka West-Vlaanderen begeleidt de ondernemingen die het duurzaamheidslabel van de Verenigde Naties (VN) kunnen behalen. “Voka West-Vlaanderen reikt, in samenwerking met Cifal Flanders, drie labels uit aan bedrijven die zich verbinden tot het behalen van de hoogste  duurzaamheidsdoelstellingen”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen. “Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) is de eerste stap richting die labels. In een tweede fase kunnen ondernemingen hun duurzame ambities kracht bijzetten in het SDG Pioneer-traject en dit nieuwe SDG Champion-traject.”

Voka West-Vlaanderen reikt drie labels uit aan bedrijven die zich verbinden tot het behalen van bepaalde duurzaamheidsdoelstellingen: SDG Pioneer, SDG Champion en SDG Ambassador. “In oktober 2020 behaalden 22 West-Vlaamse ondernemingen het SDG Pioneer label en dat 15 van hen nu ook het Champion-label willen behalen, getuigt van het belang van duurzame werkprocessen bij onze bedrijven”, zegt Bert Mons.

De labels zijn gebaseerd op 17 duurzaamheidsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s). Die vormen ook de basis voor het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO). Daarin werken bedrijven aan een jaaractieplan in lijn met de 5 pijlers van duurzaam ondernemen en de SDG’s. Voeren ondernemingen binnen dit traject minimum 10 acties uit, dan erkent Voka West-Vlaanderen hen met het jaarlijkse VCDO-certificaat. Het VCDO onderscheidt zich van andere duurzaamheidstools door de doelstellingen een praktische bedrijfsvertaalslag te geven opdat ondernemingen er meteen mee aan de slag zouden kunnen.

De bijkomende labels (SDG Pioneer, SDG Champion en in een latere fase SDG Ambassador) zijn een extra erkenning bovenop het VCDO. Om het Pioneer certificaat te behalen, dient een bedrijf een actie uit te voeren binnen elk van de 17 SDG’s. Om de volgende stap te behalen (Champion), moet er een verduurzamingstraject worden ontwikkeld of een pilootproject worden opgestart in het kader van circulaire economie.

Bedrijven met referenties

15 West-Vlaamse VCDO-deelnemers engageren zich hier alvast voor. De derde certificering (Ambassador) kadert in het uitvoeren van een actie in lijn met mensenrechten. De 15 ondernemingen die hebben ingetekend voor het SDG Champion traject zijn: Abriso -Jiffy NV site Anzegem, Biostoom Oostende, Daikin Europe, delaware, Inagro, IWVA, Mariasteen, Milcobel DPI (site Kallo en Langemark), Milcobel CPS (site Moorslede en Dupont Cheese), Milcobel Ysco, PepsiCo Veurne/Veurne Snack Foods, Prosafco NV, TVH (Thermote & Vanhalst), Vandecasteele Houtimport en WAAK.

De eerste toekenning van het SDG Champion certificaat volgt in oktober 2022. Komend najaar, op 26 oktober 2021, wordt alvast de volgende lichting Pioneers in de kijker gezet.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Brecht, Kortrijk
Brecht

Vandelanotte opent zijn tiende kantoor

KORTRIJK - Accountancy- en auditkantoor Vandelanotte bundelt de krachten met het accountantskantoor A&B-Kantoor uit Brecht. Dankzij de samenwerking bouwt Vandelanotte… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.