Ventilus

80 bedrijven langs de E403 roepen eenieder op tot constructieve dialoog in het Ventilus-debat

ROESELARE - In een open brief, gericht aan Voka en alle mogelijke belangengroepen, roeren 80 bedrijven langs de E403 zich opvallend in het Ventilus-debat. Ze dringen aan op overleg en communicatie om de impasse rond het bovengrondse Ventilusproject te doorbreken. "Wij, de ondernemers die rechtstreeks geconfronteerd worden met het traject, evenals onze medewerkers, gezinnen en onze medeburgers, maken ons grote zorgen", zo staat er te lezen. "Zorgen inzake onze toekomst, zowel persoonlijk als zakelijk. We maken u op een constructieve manier duidelijk wat onze bezorgdheden zijn en roepen op tot overleg, omdat een eindeloze discussie zinloos is en ons land, ook Europa, een duurzame en toekomstgerichte oplossing nodig heeft inzake groene energie." Einde citaat.

 

 

Met deze stelling gaat het zogenaamde Ondernemersplatform rechtstreeks in tegen het standpunt van Voka dat altijd is blijven aandringen op een bovengrondse aanleg, en dat liefst zo snel als mogelijk.

Het Ondernemersplatform gaat bijzonder diep in op het dossier en belicht alle aspecten. "Een bovengronds traject lijkt dan misschien wel een snelle en goedkopere optie, elke ondernemer weet dat niet enkel het financiële van belang is, alsook dat mogelijke schijnbaar duurdere investeringen, meer kunnen renderen in de toekomst", zo staat te lezen in een Open Brief. "We willen aantonen dat een draagvlak creëren niet zomaar een kwestie van geld is, maar eerder een oplossing moet bieden voor een toekomstgerichte investering, waaruit iedereen voordeel haalt en het gelag (en algemeen belang) niet dient betaald te worden door de ondernemingen en de burgers uit de buurt. West-Vlaanderen is een bloeiende kmo-streek, met weinig werkloosheid en zelfs een enorme krapte op de arbeidsmarkt. We zijn een erg belangrijk onderdeel van de Belgische economie. We zijn ons bewust van het feit dat er een oplossing dient te komen, en dat deze oplossing in onze backyard komt te liggen. We stellen die dan ook open, en aanvaarden de nodige bijhorende problemen en ongemakken,  indien de oplossing duurzaam en toekomstgericht is en geen schade brengt aan onze gezondheid, imago, productieprocessen en omgeving."

Argumenten zat

Het Ondernemersplatform van de E403 heeft, het moet gezegd, zijn huiswerk goed gemaakt. Alle aspecten van het complexe dossier werden onder ogen genomen en telkens wordt 'met argumenten omkleed' ook diep op de materie ingegaan.

Over duurzaamheid wordt gezegd dat groene energie slechts duurzaam is als het transport ervan geen schade toebrengt aan de omgeving. Bovengrondse hoogspanningslijnen zouden ook wel eens jobverlies kunnen meebrengen bij de bedrijven, en dat in een markt waar de arbeidskrapte nu al een groot probleem is. De gevolgen zouden dus wel eens onoverzichtelijk kunnen zijn, aldus steeds het Ondernemersplatform E403.

En zo gaat het maar verder. De ondergrondse oplossing zou all in 3,8 miljard moeten kosten en niet de door Elia aangekondigde 6,4 miljard, die nergens op slaat en zelfs indruist tegen de grote beleidsprincipes die Elia zelf verkondigt,  zo staat er nog te lezen. Het Ondernemersplatform beweert ook dat er bij Elia nergens sprake is van compensaties voor bedrijven. En laat dit hele dossier vooral geen gezondheidsexperiment worden voor een bevolking over een lengte van 170 kilometer, zo luidt de conclusie.

Eén zaak staat vast: wordt vervolgd.