Meli, het West-Vlaamse honingbedrijf dat dit jaar zijn 100-jarig bestaan viert en inmiddels de nummer drie in Europa is, werd in 1925 door de overgrootvader van Karel Florizoone opgericht. De ondernemersgeest die al 4 generaties lang binnen de familie aanwezig is, zet zich nu voort in de energiesector, waar innovatie en duurzaamheid een steeds grotere rol spelen.
BATTERY 4 INDUSTRY ontstond uit de samenwerking tussen drie partijen met complementaire specialisaties: Batimont Solar (Edelhart Olivier en Mathias Vandaele), een gevestigde naam in de particuliere en industriële zonne-energie, Afschrift (Björn Afschrift), een familiebedrijf met drie generaties ervaring in hoogspanning en industriële elektriciteit en Karel Florizoone, een jonge ondernemer die ervaring opdeed bij een vooruitstrevende energieleverancier en batterijproducent. “We zien dat energieopslag steeds belangrijker wordt in de huidige energietransitie, maar ook dat bedrijven behoefte hebben aan gespecialiseerde kennis en geïntegreerde oplossingen in een versnipperende markt”, dixit Karel Florizoone. “Door onze krachten te bundelen, kunnen we deze uitdaging effectiever aangaan.“
Een geïntegreerde aanpak
De samenwerking moet resulteren in een unieke synergie waarbij alle aspecten van een batterijproject worden beheerd. Van studie en ontwerp tot installatie en onderhoud, alles wordt in eigen beheer uitgevoerd. “Zo voeren we naast elektrische werkzaamheden en eventuele aanpassingen of vernieuwingen, ook zelf de productie uit van netontkoppelborden en hebben we een serviceteam om klantentevredenheid te waarborgen”, zegt Florizoone. “Daarnaast begeleide we ook klanten bij de keuze van hun energieleverancier en contractformule. De juiste contractkeuze heeft een aanzienlijke impact op zowel de werking van de batterij als de totale energiekosten. Hiervoor zijn we volledig onafhankelijk van derde partijen, waardoor we, net als onze klant, de meest gunstige contractsituaties willen vinden.”
Batterijen essentieel
De vraag naar grootschalige batterijsystemen groeit snel. In Europa verdubbelde de inzet van batterijen vorig jaar, en volgens prognoses is tegen 2030 een verzesvoudiging nodig om de klimaatdoelen te halen.
“Batterijen spelen een cruciale rol in het bufferen van netfluctuaties, die toenemen door het stijgende aandeel van hernieuwbare energiebronnen (zon en wind) in de energiemix, terwijl de afschakeling van kernenergie (recent nog Doel 1) leidt tot het verlies van stabiele productievermogens”, stelt Florizoone. “Bedrijven die flexibiliteit kunnen leveren, worden beloond, waardoor het verdienmodel op de onbalans- en capaciteitsmarkten, waar fluctuaties in vraag en aanbod worden opgevangen en verhandeld, lucratief blijft. Daarnaast komen nieuwe markten binnen bereik, zoals de intraday-markt en de flexibiliteitsmarkt, die netbeheerder Fluvius zal uitbaten om in specifieke netcongestiegebieden vermogen te sturen in ruil voor een vergoeding.”
Een batterijsysteem creëert ook lokaal waarde door het zelfverbruik van zonnepanelen, windturbines of warmtekrachtkoppelingen te verhogen. “Sinds begin dit jaar zijn de netkosten op middenspanning met maar liefst 39% gestegen, waardoor lokaal geproduceerde energie opslaan en later verbruiken financieel interessanter is dan ooit”, besluit Karel Florizoone.