Linters DSC_0763

Afscheid van Adriaan Linters (74), de peetvader van het industrieel erfgoedbehoud

KORTRIJK - Adriaan Linters, de peetvader van industrieel erfgoedbehoud, heeft het aardse gewisseld voor het eeuwige. Hij zal voor altijd herinnerd worden voor zijn nooit ofte nooit aflatende strijd om het industrieel verleden te laten voortleven in het heden. Zijn verdiensten terzake zijn haast onmetelijk. Zowel als documentalist, als schrijver, als kenner én als bewaker van historisch erfgoed kende hij in Vlaanderen, maar ook buiten de landsgrenzen, amper zijn gelijke. Er was maar één unieke erfgoedgoeroe en dat was Adriaan Linters helemaal, in hart en in ziel.

foto: archief 

Het predikaat goeroe is niet eens overdreven als de verdiensten van Linters moeten belicht worden. De bescheiden persoonlijkheid kreeg ook van de buitenwereld grote erkenning voor zijn vakwerk, zijn idealisme en zijn aanpak die gekenmerkt werden door enkel en alleen maar Gründlichheit.

In 2024 (zie foto onderaan) kreeg hij vanwege de Universiteit van Gent een Sarton Medal toegekend omwille van zijn buitengewoon verdienstelijk werk als wetenschapshistoricus. De Sarton Medal staat bekend als een ‘lifetime achievement award’ en de meest prestigieuze van de prijzen die door de History of Science Society worden uitgereikt.

Europese onderscheiding

In 2019 kreeg de in Hasselt geboren maar sinds jaar en dag in Kortrijk wonende Linters en zijn erfgoedorganisatie VVIA erkenning vanuit Europa voor het  levenswerk in de sector van de industriële archeologie. Linters had als visionair één groot credo: maximale bescherming van het historisch erfgoed. De Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA), waarvan Linters de begeesterende bezieler is, werd net voor het coronajaar uitgeroepen en bekroond tot laureaat van de European Heritage Awards/Europa Nostra 2019. Dit is de meest prestigieuze erfgoedonderscheiding in Europa.

Cruciale dossiers

De VVIA werd in 1978 door Linters boven de doopvont gehouden met de bedoeling om industrieel en technisch erfgoed in Vlaanderen te beschermen, zonder enige subsidiëring door de overheid.

De vereniging komt haar hele bestaan lang al op voor onder meer de herbestemming van gebouwen, industrieel toerisme en verhinderde ook de afbraak van waardevolle industriële panden. Dossiers die de revue passeerden waren onder meer de Koninklijke Stapelhuizen in Antwerpen, de scheepswerf van Baasrode, de Scheepsdalebrug in Brugge, Petroleum Zuid, de Congoboot, de Kempische Steenkoolmijnen. De laatste jaren wierp hij zich ook op als een vurige pleitbezorger voor het behoud van het Kortrijkse stationsgebouw.

“We hebben in de loop der jaren gevochten voor een hele reeks sites, nu eens met en dan weer zonder succes”, zei de altijd bescheiden Linters daar ooit over.

(KC)