Nieuws West-Vlaanderen Afscheid van ‘captain of industry’ Mathieu Gijbels

Afscheid van ‘captain of industry’ Mathieu Gijbels

Afscheid van ‘captain of industry’ Mathieu Gijbels

KORTRIJK – Donderdagmorgen is de Limburgse bouwondernemer Mathieu Gijbels op 76-jarige leeftijd gestorven in bijzijn van zijn vrouw en kinderen. Hij stierf aan de gevolgen van kanker. De meer dan 300 medewerkers van het familiebedrijf (zoon Mathi nam in 1998 de leiding van zijn vader over) nemen op vrijdag 1 februari afscheid van hun stichter. Bouwbedrijf Mathieu Gijbels, structurele partner van Made in,  is sinds medio 2016 ook actief in West-Vlaanderen. Met Mathieu Gijbels verdwijnt één van de absolute Limburgse maar ook Vlaamse captains of industry.   

In 1969 startte Mathieu Gijbels de zaak op. Hij was amper 26. Het bedrijf groeide gestaag van het bouwen van stallen, hangaars, over hoogwaardige industriebouw (“industriële villabouw”) tot de huidige gevestigde waarde die de NV Mathieu Gijbels is op gebied van bedrijfs- en kantoorbouw. Zoon Mathi Gijbels getuigt over zijn vader: “De moed en het optimisme waarmee hij gevochten heeft om terug gezond te worden was bewonderenswaardig,” aldus Gijbels junior. “Maar de ziekte was te sterk en uiteindelijk heeft hij ook in alle rust zijn leven kunnen afronden. Papa heeft het fundament van ons bedrijf gelegd en er een stevig en mooi pand op gebouwd. Nadat ik de leiding overnam, hebben wij op die stevige fundamenten mogen verder bouwen. Ondernemen in de bouwsector is niet steeds makkelijk, maar als je met die stabiele onderbouw mag beginnen kan je alleen enorm dankbaar zijn. We hebben de ambitie om Mathieu Gijbels als kwalitatief aannemingsbedrijf nog verder te laten groeien. Vanop de stevige fundamenten. Dit jaar vieren we ook het vijftig jarig bestaan van ons bedrijf, het doet pijn dat papa dat feest niet meer kan meemaken. Maar we gaan hem met alle 300 medewerkers daar zeker een centrale plek geven.”

Geboren zakenman

Dat Mathieu Gijbels (°1 november 1942) een geboren zakenman was, liet hij al op jonge leeftijd blijken toen hij als vijfjarige knaap schroefjes en moertjes uit de garage van zijn oom ruilt voor snoep. Mathieu, die een A3-diploma elektro-mechanica op zak had, begon zijn loopbaan in dienstverband en werkte hard, veel en graag. Toen hij besefte dat als hij even hard voor zichzelf zou werken als voor zijn baas, stampte hij een eigen zaak uit de grond. In 1969 richtte hij de NV op. De omzet van het bedrijf zal in z’n vijftigjarig bestaan vrij consequent blijven groeien tot meer dan 85 miljoen euro in 2018. Het bedrijf is inmiddels ook actief in Nederland en Duitsland.

Mathieu Gijbels kende al zijn medewerkers bij naam en toenaam en stond altijd erg dicht bij zijn personeel. Talent dat zijn zoon Mathi ook geërfd heeft.

De NV Mathieu Gijbels is een ‘vooruit denkend’ aannemersbedrijf uit Opglabbeek gespecialiseerd in bedrijfs- en kantoorbouw. Voor iedere bouwbehoefte heeft Mathieu Gijbels een oplossing. Van nieuwbouw, renovatie tot en met service en onderhoud. In 2017 realiseerde het bedrijf met zo’n 304 medewerkers een omzet van bijna 80 miljoen euro. Het hoofdkantoor van Mathieu Gijbels is gevestigd in Opglabbeek. In de eerste helft van 2016 opende het bedrijf een nieuwe zetel in regio Gent voor Oost- en West-Vlaanderen, en een verkoopkantoor in Nijvel.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.