IMG_20191122_121321

Afscheid van de veelzijdige visionair-entrepreneur Bernard Devos

In zijn verblijfplaats in Zuid-Spanje (Benalup) is Waregemnaar Bernard Devos (75) overleden. Covid is de eveneens aan een spierziekte leidende gewezen ondernemer fataal geworden, zo laat de familie weten. De bijzonder charismatische Devos zal eeuwig herinnerd worden als de bezieler van de Waregemse tennis- en golfclub Happy en als de man achter het textielbedrijf Sofinal en het ecologische bedrijf TerraCottem.

Bernard Devos was zonder meer een visionair. Met het bedrijf dat hij van thuis uit had meegekregen -Sofinal- bouwde hij aan een sterk internationaal parcours, toen nog met zijn broer Benoit. Een verschil in visie zorgde er voor dat Bernard het schip verliet en richting Spanje trok voor nieuwe ondernemersavonturen. Enkele jaren later - eind de jaren negentig- ging het beloftevolle Sofinal over de kop.

In het Andalusische Benalup stond de 'nieuwe' ondernemer in Devos recht. Hij stampte met een niet aflatende dynamiek een ecologisch bedrijf 'avant-la-lettre' uit de grond: bodemverbeteraar TerraCottem, dat vandaag geleid wordt door dochter Carol die het levenswerk van haar vader verder zet.

Hij smeet zich rond de eeuwwissel ook op de bouw vanuit het niets van een vijfsterren golfresort, dat vandaag middels nieuwe Spaanse eigenaars (de begoede familie Pasqual) dienst doet als luxe sanatorium. Devos poneerde altijd dat de Franse bank Crédit Lyonnais een nefaste en destructieve rol had gespeeld in de moeilijkheden die het Fair Play Hotel op een bepaald ogenblik ondervond, en in 2019 kreeg hij van de rechtbank ook het juridisch gelijk aan zijn kant.

Ondernemer, filosoof en kunstenaar

In Bernard Devos ging vooral een bijzonder veelzijdig man schuil. Hij schreef zelf boeken met een filosofische inslag en kwam graag in contact met het kunstenaars- en artiestenmilieu. Paul Ambach, ook wel bekend onder zijn artiestennaam Boogie Boy, was een van zijn betere vrienden.

In het Waregemse klinkt zijn naam vandaag nog altijd als een klok. Hij zette er destijds een niet te wissen stempel, zowel op sociaal-maatschappelijk vlak als op sportief vlak (de Happy). De laatste jaren kreeg Bernard Devos te kampen met zware medische tegenspoed. Hij werd een vaste bezoeker van lokale ziekenhuizen. Ook een spierziekte kluisterde hem aan de rolstoel. Hij verloor er zijn filosofische kijk en optimisme op het leven niet bij. "De dokters zijn nu mijn beste vrienden", zei hij zonder chagrijn.

Bernard Devos laat een vrouw (Francine Callebaut) en vijf kinderen na (Valerie, Carol, Laurent uit eerste huwelijk, Juvelina, Adelaide uit tweede huwelijk) die al jaren dicht bij hun vader in Spanje verbleven en zo een hechte familieband bleven smeden.

De redactie van Made in West-Vlaanderen wenst de familie veel sterkte toe bij dit grote verlies.