machinebouw

Agoria ziet jobs massaal verdwijnen in de technologiesector

KORTRIJK - Uit de nieuwe monitoring van technologiefederatie Agoria blijkt dat de techsector enorm onder druk staat. Herstructureringen zorgen voor het hoogste aantal verloren jobs in 12 jaar tijd: meer dan 5.000 in de eerste 9 maanden van 2024. En zowel binnen de Belgische technologische maakindustrie als in de IT-sector, normaal gezien sterkhouder, neemt het aantal jobs in 2024 af. De technologiesector ligt daarmee voor het eerst sinds 2020 niet meer op koers om zijn aandeel jobs te creƫren richting het doel van 80% tewerkstellingsgraad in 2030.

Voor Bart Steukers, CEO van Agoria, toont de donkerrode nieuwe conjunctuurmonitor vooral dat er haast moet gemaakt worden van maatregelen die de industrie op de eerste plaats zetten: “Acht van de tien indicatoren van onze conjunctuurmonitor staan op rood, aldus Steukers. “We zitten op een scharniermoment: op alle beleidsniveaus moeten de nieuwe regeringen snel werk maken van beleid dat het juiste klimaat schept voor onze industrie. Daarom vragen we snel actie. De vorige federale regering ging all-in op koopkracht, de volgende moet all-in gaan voor onze industrie. Ze moet zonder enige gêne durven zeggen ‘Industry First’!”

Alarmbel signaal

De activiteit in de technologische maakindustrie daalde in de eerste jaarhelft sterk, met 8% op jaarbasis. De IT, de voorbije 10 jaar goed voor een groei van om en bij de 6%, kende nog 2,5% groei. Nog slechter nieuws komt er bij het bestuderen van het marktaandeel van Belgische technologie in de export van alle Europese landen. Met 4,4% zakt dat aandeel tot een historisch dieptepunt. Bovendien neemt de Europese export in zijn geheel ook al af. B

Bart Steukers trekt aan de alarmbel: “De Europese taart wordt kleiner en kleiner en ons Belgisch hapje van die taart wordt daarbinnen nóg eens kleiner. Als we geen kentering kunnen creëren, blijven er in de toekomst enkel nog wat kruimels over.”

Machinebouw en automobielsector

De benutting van de productiecapaciteit geeft geen ander beeld. De Belgische technologiebedrijven draaien al bijna 2 jaar op minder dan 80% van hun capaciteit.

“Uit het verleden weten we dat die 80% de grens is waaronder bedrijven investeringen uitstellen”, stelt Agoria nog. “Voeg daaraan toe dat de bestelboeken minder vol zitten en het ondernemersvertrouwen verder zakt en de conclusie wordt stilaan duidelijk: de Belgische technologie verkeert in een crisis. De sterkste daling in activiteit is er bij de machinebouw en in de automobielsector.”

Oproep voor de nieuwe premier

Bart Steukers besluit: “Al onze regeringen moeten onze bedrijven helpen competitiever worden. Onze energie is nog altijd dubbel zo duur als voor de coronacrisis en tot vijf keer duurder dan in de VS. Onze loonkosthandicap blijft ons parten spelen. En ook de regeldruk blijft veel te hoog. Die hypothekeert nieuwe investeringen. Ursula Von der Leyen kondigde al aan dat ze 25% minder regeldruk wil voor bedrijven, onze nieuwe premier moet hetzelfde doen binnen enkele weken. De regering kan alvast starten met het schrappen van de Federal Learning Account, dan heeft ze al meteen een eerste half percent beet. Tot slot moet de nieuwe federale regering innovatie, onderzoek en ontwikkeling blijven steunen. Die blijven de beste investering in toekomstige productiviteit en groei.”

foto: archief