Agristo HQ

Agristo neemt duurzaam nieuw hoofdkwartier in gebruik

WIELSBEKE - De voorbije dagen huldigde aardappelverwerkend bedrijf Agristo zijn nieuwe hoofdzetel in. De kers op de taart van 35 jaar Agristo. Het was wachten op het ideale moment om uit te pakken met dit nieuwe gebouw. “Het nieuwe gebouw is niet zomaar een werkplek", aldus Filip Wallays, co-CEO Agristo. "Elke laag ademt onze visie en dynamische werkcultuur uit. Esthetiek en eenvoud gaan hand in hand met duurzaamheid en samenwerking.”

De nieuwe vestiging was nodig, want Agristo kende de afgelopen jaren een sterke groei: van 460 medewerkers en een omzet van 292 miljoen euro in 2015 naar 1000 medewerkers en 600 miljoen euro voor 2022. En die groei zet zich in een snel tempo voort. Het nieuwe gebouw moest dus klaar zijn voor de toekomst.

“De doelstelling van dit project is om de toekomstvisie van Agristo te vertalen in dit gebouw", aldus Hannelore Raes, co-CEO Agristo. "In deze toekomstvisie staat groei centraal. Groei zit in ons DNA. Het is dankzij de dagdagelijkse inzet van onze mensen dat we erin slagen om het bedrijf te laten groeien. Onze belangrijkste taak is om voor onze mensen het klimaat te creëren om optimaal te functioneren. Het juiste klimaat creëren betekent de mens centraal zetten. Ik vind alvast dat we hierin geslaagd zijn.

Beleving en duurzaamheid

De ruimte om te bouwen was beperkt, maar dat was een kolfje naar de hand van Architectenbureau OYO. “De uitdaging in dit ontwerp bestond erin een kwalitatief antwoord te geven op de vraag om een hoofdkantoor en een parking te voorzien met optimaal gebruik van de beschikbare ruimte”, aldus Nigel Jooren, creative director bij OYO Architects. Voor de realisatie ging OYO in zee met aannemer Alheembouw.

Beleving en duurzaamheid gaan alvast hand in hand in de nieuwbouw. Voor het nieuwe kantoorgebouw is momenteel ook het BREEAM-Excellent certificaat in aanvraag. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Om dit certificaat te behalen moet men voldoen aan een aantal parameters, zoals de aanwezigheid van ecologisch verantwoord groen, beperking van afval, duidelijke organisatie van de interne en externe circulatie, energie-efficiëntie, het welzijn van de gebruikers enzovoort. Bij het nieuwe gebouw zit het duurzaamheidsprincipe al vervat in het ontwerp.