Knokke Alex Dewulf 20

Alex Dewulf maakt tussenbalans op van de Knokse vastgoedmarkt

KNOKKE - Alex Dewulf, vastgoedexpert met roots en met focus op Knokke, maakt halverwege het jaar een balans op van de evolutie op de markt. Hij wijst vooral op stijgende prijzen maar ook op een toenemend tekort aan aanbod. Het tweede verklaart ook het eerste. 

Na een zeer drukke eerste jaarhelft zijn er recent wat minder verkopen van tweede verblijven in Knokke, zo stelt Dewulf vast. "2021 is echt met een flinke knal begonnen", aldus de vastgoedmakelaar. "Nooit was het drukker aan zee in de winter. Zelfs in de donkere wintermaanden waren er dagelijks bezoeken en werd veel vastgoed verkocht. Sinds één à twee maanden merken we dat het weer minder wordt. Ik sprak erover met collega’s en het is een algemeen beeld van de marktsituatie nu. De vraag naar tweede verblijven in Knokke lijkt terug te keren naar pre-covid niveau: goed maar niet meer top."

Alex Dewulf ziet diverse en voor de hand liggende redenen voor de nieuwe era. "Als er sinds bijna een jaar elke maand veel meer verkocht wordt dan dat er nieuw op de markt bijkomt, dan wordt het ooit vanzelf minder", stelt hij. "Er is amper keuze voor wie specifieke wensen heeft. De klanten kunnen ook weer vrijer reizen, weliswaar binnen Europa. Daardoor voelen we opnieuw de concurrentie van het Middellandse zeegebied. Veel Belgen hebben blijkbaar plannen om in Spanje te kopen. Door de prijsspurt van het voorbije jaar, is het ook aannemelijk dat een tweede verblijf in Knokke voor steeds meer mensen onbetaalbaar wordt. Anderen hebben beslist om even langs de zijlijn te wachten tot de markt normaliseert en komen in de tweede jaarhelft terug in de hoop dat er dan meer keuze en onderhandelingsmarge is."

Meer evenwichtige markt

Knokke gaat van een verkopersmarkt onvermijdelijk weer naar een wat evenwichtigere markt waar niet alle onderhandelingsmacht bij de verkopers ligt. Alex Dewulf blijft er niettemin van overtuigd dat ook na dit corona-jaar, de vraag naar tweede verblijven in Knokke hoog zal blijven. De reden? "De waarde die men hecht aan een tweede verblijf zal hoger zijn naarmate mensen ook in de toekomst van thuis kunnen werken of er hybride werkvormen ontstaan", denkt Dewulf. "Belgen blijven gemiddeld ook zeer vermogend tegenover andere Europeanen. Een lage rente en een stijgende inflatie doen de zin in vastgoedinvesteringen ook stijgen. Negatieve rentevoeten op spaarrekeningen zullen zeer slecht onthaald worden. Wij zien vroege indicatoren dat de markt normaliseert en een soort kantelpunt bereikt waarbij de prijzen de komende tijd nog kunnen doorstijgen maar er minder transacties zijn.