Nieuws West-Vlaanderen Amerikaanse private equity speler neemt Kortrijk spitstechnologiebedrijf ScioTeq (ex-Barco) over

Amerikaanse private equity speler neemt Kortrijk spitstechnologiebedrijf ScioTeq (ex-Barco) over

Amerikaanse private equity speler neemt Kortrijk spitstechnologiebedrijf ScioTeq (ex-Barco) over

KORTRIJK – ScioTeq, de Kortrijkse visualisatie specialist actief in de luchtvaartsector, air traffic control en defensie en security markt, wordt overgenomen door de Amerikaanse private equity speler OpenGate Capital.  OpenGate Capital neemt alle activiteiten over van ScioTeq, inclusief de Kortrijkse hoofdzetel en de buitenlandse filialen (onder meer in de VS, Singapore en Israël). ScioTeq maakte tot 2015 deel uit van Barco en is nog steeds actief in het oude Barco-gebouw op het Kortrijkse Kennedypark. Het krijgt nu voor de derde maal op zes jaar tijd een nieuwe Amerikaanse moedermaatschappij.

Barco verkocht in 2015 een deel van zijn activiteiten aan het Amerikaanse fonds Esterline. In 2019 verkocht Esterline het bedrijf op zijn beurt aan het eveneens Amerikaanse TransDigm. TransDigm vindt nu dat ScioTeq niet langer in de portfolio past.

ScioTeq tekent in Kortrijk voor toptechnologie en topresearch en geeft er aan circa 300 mensen werk. Deze deels verborgen parel levert schermen voor air trafic control, displays voor cockpits in de burgerluchtvaart enerzijds en voor de defensie- en veiligheidssector anderzijds. De nieuwe Amerikaanse moedermaatschappij OpenGate Capital heeft naast zijn hoofdzetel in de VS, ook een Europese uitvalbasis in Parijs.

Nieuwe perspectieven

ScioTeq wordt sinds dag één van de verkoop door Barco geleid door de Vlaming Frank Timmermans. De hoofdzetel is en blijft in Kortrijk. Ook de R&D-afdeling bevindt zich op Hoog-Kortrijk. Voor de hele groep ScioTeq werken 450 mensen.

Voor ScioTeq was 2020 opnieuw een financieel recordjaar wat mee de grote interesse in het bedrijf verklaart. De afgelopen jaren heeft ScioTeq zijn operationele en financiële performantie enorm verbeterd mede dankzij de centralisatie van de productie activiteiten in Kortrijk evenals een verhoogde product focus. “We zijn dan ook enorm enthousiast met deze overname, en kijken er naar uit deel uit te maken van het portfolio van OpenGate Capital”, aldus Frank Timmermans, president van het bedrijf. “We zijn ervan overtuigd hiermee onze top-positie als preferentiële visualisatie partner in de markt nog verder te verstevigen en uit te bouwen. Sinds de zomer hebben 35 mensen ons team versterkt, en met ons goed gevuld order boek zijn we nog steeds op zoek naar 10 extra werknemers.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.