ardo

Ardo helpt omliggende landbouwbedrijven al jarenlang tegen dreigende droogte

ARDOOIE - Droog, droger, droogst. De zomer begint pas over een maand en toch is de droogte thema nummer één bij de West-Vlaamse landbouwersgemeenschap. Geen nood echter voor een 50-tal boeren die jaren terug al aansloten bij het waterspaarbekken van Ardo, multinational en specialist in diepvriesgroenten. Gouverner c'est prévoir, toch?

In 2018/2019 stelde Ardo zijn ‘waterplan’ voor. Het project ging van start onder de noemer F2AGRI, wat staat voor ‘effluent to agriculture’. In het F2AGRI-project wordt gezuiverd afvalwater vanuit de industrie ter beschikking gesteld voor irrigatie in de land- en tuinbouw. De respons vanuit die laatste sector volgde prompt.

Ardo legde zeven jaar geleden een reusachtig waterbekken aan, goed voor 150 miljoen liter regenwater en gezuiverd afvalwater dat anders zou geloosd worden. Via een ondergronds netwerk stroomt het water nu al zes jaar naar akkers uit de buurt. “In die zes jaar hebben we drie droge zomers gehad, met zeer veel irrigatie, twee zomers was het bekken bijna leeg was en één jaar was het volledig leeg”, vertelde Ignace Kint van Ardo aan de regionale zender WTV-Focus.

Goedkoper en zekerder

Ardo heeft de voorbije jaren een vijftigtal landbouwbedrijven aangesloten op het water dat afkomstig is uit het eigen spaarbekken. Met een netwerk van ondergondse leidingen worden de landbouwbedrijven bereikt, zodat die ook in deze huidige omstandigheden -met een kronisch gebrek aan regen – geen problemen ondervinden.

Bovendien blijkt het door Ardo aangevoerde water beduidend (zowat een derde) goedkoper te zijn dan het klassieke leidingwater. Ardo garandeert tot slot ook zijn leveringen.

Grondstofverklaring via mail

Ook Fevia, de beroepsfederatie van de voeding, en de Boerenbond stellen nu maatregelen voor om de droogte counteren.

Fevia heeft voor voedingsbedrijven, uitgezonderd slachthuizen en uitsnijderijen, een generieke grondstofverklaring kunnen bekomen, die hen wettelijk toelaat gezuiverd afvalwater vrij te geven voor irrigatie in land- en tuinbouw. Door eenvoudig het online registratieformulier op de website van Fevia in te vullen, ontvangt elk in aanmerking komend bedrijf de grondstofverklaring per e-mail. Hierdoor kunnen voedingsbedrijven die landbouwers willen helpen, zich heel eenvoudig in regel stellen en er snel effectief mee starten (als ze aan alle voorwaarden voldoen).
info:  www.fevia.be/nl/webform-grondstofverklaring