Lien Verhaeghe blaast nieuwe wind door Koksijdse sporttempel
KOKSIJDE - The Wave is als place to be voor sporters al langer een begrip in Koksijde en wijde omgeving.… Lees meer
INGELMUNSTER – Arteconomy heeft sinds zijn oprichting in 2002 één grote missie voor ogen: de kruisbestuiving bevorderen tussen kunstenaars en bedrijven. Bedoeling is altijd om vanuit een out-of-the-box denken meerwaarde te creëren voor de onderneming in kwestie. De referentielijst van het Rumbeekse Arteconomy van Julie Vandenbroucke is groot en nu pakt de organisatie nog maar eens uit met een nieuw en behoorlijk spectaculair project: de ecologische zwembaden van het Ingelmunsterse bedrijf Xterior (van zaakvoerder Xavier Glorieux) een wel heel bijzonder – lees kunstig – kleedje aanmeten. Innovatie via kunst, het is een beproefd concept.
Een kunstwerk waarin je kan zwemmen. Zo kan het project nog het best benoemen. Een tripartie ligt aan de basis, met Robin Vermeersch als kunstenaar, Xavier Glorieux als betrokken ondernemer en Julie Vandenbroucke van Art Economy als de go between.
Het trio wil ook het verhaal van hun samenwerking vertellen aan een breed publiek, op locatie bij één van de gerealiseerde projecten. Vrienden, kunstliefhebbers, architecten en tuinontwerpers worden ontvangen in een winters kader. Naast het event hebben ze hun verhaal ook neergeschreven in een boek dat rond deze tijd wordt gepubliceerd.
“Robin kreeg de volledige vrijheid om over zwembaden na te denken en kwam met een een karrenvracht aan ideeën terug”, aldus Julie Vandenbroucke. “Robin, afkomstig uit Waregem, is gefascineerd door de beeldtaal die onze routines en beperkt kijkvermogen overstijgt. Hij maakt kunst die het ongeziene uitvergroot in sculpturen, tekeningen en schilderijen met een abstract-organische huid. Voor Xavier Glorieux werkte hij in een eerste fase geschilderde patronen uit. Het resultaat zijn twee patronen in telkens drie kleuren (‘Zigzag’ en ‘Floating’) om zwembaden te bekleden. Xavier bracht deze aan op keramische tegels. Inmiddels werden reeds drie zwembaden bekleed met zowel de twee patronen. Het resultaat is verbluffend en mag gezien worden.”
Julie Vandenbroucke richtte in 2002 Arteconomy op. Arteconomy is gegroeid uit het samenwerkingsmodel tussen kunstenaars en Constructies Espeel, het bedrijf van haar man, dat ze samen hebben ontwikkeld in de periode 1989-2008. Julie realiseerde als partner en facilitator diverse
projecten tussen kunstenaars en bedrijven, gericht op economische, technologische en sociale innovatie. Haar wens is om deze samenwerking blijvend strategisch te implementeren bij zowel kunstenaars als bedrijven. Als pionier in Vlaanderen zette ze haar schouders onder wetenschappelijke studies en publicaties over dit onderwerp. Ze is ook medeoprichter, adviseur of bestuurder van tal van organisaties in de kunst- en bedrijfswereld. In 2019 kreeg ze de Luca Eremaster omwille van haar jarenlange inspanningen voor het opzetten van samenwerkingen zonder deze eigenheid van de kunstenaar uit het oog te verliezen.
KOKSIJDE - The Wave is als place to be voor sporters al langer een begrip in Koksijde en wijde omgeving.… Lees meer
OOSTENDE - Het Filmfestival Oostende heeft de deuren gesloten, en deed dat in stijl. Nooit kwamen meer bezoekers naar het… Lees meer
KORTRIJK - Yvon Vanden Abeele was precies 27 jaar oud toen hij in Kortrijk landde om er de eerste directeur… Lees meer
OOSTENDE - De vastgoedgroep Qrf, met de West-Vlaamse familie Vanmoerkerke als referentie aandeelhouder, heeft het ‘Sarmacomplex’ aan de Gentse Korenmarkt … Lees meer
WAREGEM - Ruim zestig jaar al timmert de familie Rogiers aan de weg met zijn meubels. Lang niet de hele… Lees meer
Reageer op dit bericht
Graag een reactie plaatsen op dit bericht? Registreer je dan nu op made-in.be
Heb je al een Made in-account?
Klik dan hier om in te loggen