Nieuws West-Vlaanderen Auchan duikt diep in het rood

Auchan duikt diep in het rood

Auchan duikt diep in het rood

RIJSEL – De Franse megagroep en multinational Auchan, eigendom van de familie Mulliez en niet genoteerd op de beurs, maakte recent zijn jaarcijfers bekend en die waren niet echt fraai. Auchan is ook in West-Vlaanderen een begrip. Gezien de nabijheid van de grens gaan veel West-Vlaamse consumenten er graag op koopjesjacht.

De retailgroep liet een netto verlies optekenen van -hou je vast – 1,145 miljard euro. U leest het goed. Veel verklaring wordt, naar goede Franse gewoonte, niet gegeven voor die pijnlijke balans, tenzij de cryptische mededeling dat het vooral zou gaan om een depreciatie op het niveau van de activa, vooral dan in Frankrijk, Italië en Rusland. “De rode cijfers zorgen er voor dat in 2019 alles in het teken moet staan van een turn around en een herschikking van de schuldenberg, zo liet voorzitter Edgard Bonte weten. “Er mogen alvast geen a prioris bestaan om de analyse te maken. Elke winkel moet daarbij tegen het daglicht worden gehouden. Sowieso zullen de investeringen ook fors worden teruggeschroefd, wat besparingen moet meebrengen van honderden miljoenen euro’s.”

Herstructurering op til

Edgard Bonte liet op een persconferentie nog verstaan dat er in principe niet zal gesnoeid worden in het aantal werkplaatsen. De hele Auchan Groep is geconsolideerd nog altijd goed voor een omzet van -hou je opnieuw vast- bijna 51 miljard euro. In oktober vorig jaar greep het bestuur al in en benoemde het Edgard Bonte tot nieuwe CEO. Bonte was voordien actief bij Kiabi, een van de ketens die net als Auchan Holding, deel uitmaakt van het imperium rond Gérard Mulliez.

Bonte gelooft nog steeds in de hypermarkt, maar meent dat die zich opnieuw moet uitvinden om haar aantrekkingskracht te behouden. In zijn plan voorziet hij minder winkelruimte, maar meer nieuwe activiteiten zoals catering. Hij wil ook samenwerken met andere bedrijven van Mulliez (Decathlon, Leroy Merlin, Norauto, Kiabi). Om te besparen zullen de investeringen teruggeschroefd worden.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.