Nieuws West-Vlaanderen Balta schuift zijn schuldenberg voor zich uit naar 2024

Balta schuift zijn schuldenberg voor zich uit naar 2024

Balta schuift zijn schuldenberg voor zich uit naar 2024

SINT-BAAFS-VIJVE – Het beursgenoteerde Balta is er in geslaagd om een akkoord te vinden met bijna 99 procent van zijn schuldeisers om de datum van terugbetaling te verschuiven van 2022 naar 2024. Het gaat om een bedrag van om en bij de 235 miljoen euro. Voor het bedrijf is het betalingsuitstel een hele opluchting. De schuldeisers krijgen betere intrestvoeten in ruil voor hun goedkeuring van het plan.  

De schuldenberg woog als een soort molensteen, zeker als je er de parameters als omzet en winst en bijneemt. Als gevolg van de corona evolueerde de zaken minder gunstig dan verwacht. Eind 2020 bedroegen de nettoschulden 283 miljoen euro. Dat is 31 miljoen euro minder dan eind 2019, maar meer dan vier keer de jaarlijkse brutobedrijfswinst. Niet echt gezond dus.

Toch wist Balta in 2020 de schade nog behoorlijk te beperken. De omzet viel logischerwijs terug (naar 562 miljoen euro, of min 16 procent) en ook de bruto bedrijfswinst (ebitda) kreeg een deuk (min 9 procent, naar 68 miljoen euro). Analisten hadden een ebitda vooropgesteld van slechts 58 miljoen euro. CEO Cyrille Ragoucy wist echter heel wat kostenbesparende maatregelen door te drukken en had ook nog het geluk aan zijn kant met dalende grondstofprijzen.

Opgeluchte reactie

De Franse CEO van Balta reageert in een persbericht opgelucht over het bereikte akkoord met de schuldeisers. “We zijn blij met
het succes van het ruilbod en de sterke steun die we hebben ontvangen van onze obligatiehouders, aangezien circa 98.7% van de totale hoofdsom van de notes geldig werd aangeboden op de Early Consent Deadline“, aldus Ragoucy. “Het ruilbod zal het looptijdprofiel van onze schulden aanzienlijk verbeteren en zal Balta in staat stellen haar strategie verder uit te voeren.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.