Tieberghien Lin’eau

Baptiste Tiberghien (restaurant Lin’eau) krijgt de eretitel ‘Viskok van het Jaar’

WIELSBEKE - Baptiste Tieberghien van restaurant Lin’eau in Wielsbeke (Sint-Baafs-Vijve) werd op de Horeca Expo in Gent uitgeroepen tot de 'Viskok van het Jaar'. De jury maakte een keuze tussen vijf topchefs, waaronder twee uit West-Vlaanderen. 

Er waren vijf kandidaten, allen professionele koks, voor één fel begeerde trofee. Naast Baptiste Tieberghien, drongen ook nog vier andere kandidaten door tot de grote finale van het prestigieuze concours: Tuur Mertens van restaurant De Watermolen in Kasterlee, Tristan Bauwens van restaurant Maste in Gent, Vito Mory van restaurant Sensum in Gent en Jérome Olivier van Vonk Gastrobar in Kachtem (Izegem). Winnaar werd Baptiste Tieberghien van restaurant Lin’eau in Wielsbeke met een kaviaar van de Noordzee, handgepelde grijze garnalen, knolselder en karnemelk ‘Baliehof’.

Tiberghien zorgde in 2019 voor een stunt. Hij gaf toen een tweede leven als horecazaak aan een ruim honderd jaar oud gebouw van de vroegere vlasfabriek Lambrecht nabij de dorpskom in Sint-Baafs-Vijve. Waregemnaar Baptiste Tieberghien deed dat toen samen met Lisa Van de Cauter.

Garnaal is de Vis van het Jaar

Elk jaar verkiest VLAM in overleg met de Vlaamse visserijsector ook een Vis van het Jaar, waarrond dan extra activiteiten worden georganiseerd. Bedoeling is een nog ondergewaardeerde soort bekender te maken bij consumenten en food professionals. VLAM koos samen met de Vlaamse visserijsector voor de grijze garnaal als Vis van het Jaar 2022. Dit keer geen vis maar een schaaldier als Vis van het Jaar.

De grijze garnaal is economisch gezien een belangrijke soort voor de professionele Belgische vissersvloot. Onze kustvisserij staat voor dagverse producten waaronder de grijze garnaal en maakt deel uit van het DNA van onze visserijsteden zoals Nieuwpoort, Koksijde-Oostduinkerke, Oostende en Zeebrugge.

De visserij op grijze garnaal gebeurt in de periode dat ze het grootst zijn: van augustus tot november. Van de Belgische vloot (65 schepen) zijn ongeveer 30 vaartuigen uitgerust om garnalen te vissen. Vele hiervan zijn garnaalkorren, maar er zijn ook aanzienlijke vangsten van schepen die afwisselend op grijze garnaal en platvis als zeetong en pladijs vissen.

foto: Mediahuis