Nieuws West-Vlaanderen Barco, Bekaert, Deceuninck en CNH grote slokoppen voor innovatiesteun

Barco, Bekaert, Deceuninck en CNH grote slokoppen voor innovatiesteun

Barco, Bekaert, Deceuninck en CNH grote slokoppen voor innovatiesteun

TORHOUT – Vlaams minister van Economie Hilde Crevits heeft de cijfers vrijgegeven over de innovatiesteun die de overheid verstrekt aan bedrijven. De balans gaat vijf jaar terug in de tijd. Grote bedrijven blijken de grootste begunstigden van die steun. Bedoeling is om in de toekomst ook meer kmo’s te laten meegenieten van dat duwtje in de rug. 

In 2020 werd door de overheid liefst 402 miljoen euro innovatiesteun uitbetaald aan bedrijven. Ter vergelijking: in 2012 was dat 189 miljoen euro. De innovatie capaciteit van bedrijven wordt in deze geglobaliseerde wereld beschouwd als dé hoeksteen om concurrentieel te blijven. Innovatiesteun van de overheid wordt algemeen beschouwd als goed beheerd geld.

De voorbije vijf jaar heeft de Vlaamse overheid zowat 1 miljard aan innovatiesteun vrij gemaakt. Een kwart daarvan (pakweg 250 miljoen euro) gaat naar 25 grote bedrijven. Daar komt in politieke krijgen meer en meer kritiek op, en wel omdat grote bedrijven dat grotendeels zelf kunnen financieren. Kmo’s zouden hierdoor benadeeld zijn. Een thesis waar je kan over discussiëren.

Wat er ook van zij, vier in West-Vlaanderen gevestigde grote bedrijven kregen de voorbije vijf jaar flink wat innovatie manna toegestopt. Uit de gepubliceerde cijfers blijkt dat Barco de voorbije vijf jaar (tot en met 2020) kon rekenen op een globaal bedrag van 25,5 miljoen euro. Het in Zedelgem gevestigde CNH raapte 19,4 miljoen euro steun op. Bekaert deed het met een pak minder: 10,8 miljoen. Finaal was er ook nog Deceuninck dat vanuit Brussel 5,5 miljoen euro kreeg overgeschreven.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.