Nieuws West-Vlaanderen Barco legt zomers halfjaarrapport voor

Barco legt zomers halfjaarrapport voor

Barco legt zomers halfjaarrapport voor

KORTRIJK – Charles Beauduin en An Steegen, co-CEO’s bij Barco, maken hun beloftes waar, meer dan waar zelfs. Het halfjaarrapport van Barco is er eentje om in te lijsten met alle parameters die richting ‘opwaarts’ wijzen. Zeg maar du jamais vu.  

De omzet van Barco lag in het eerste halfjaar 29% hoger dan in het eerste quarter van 2021 en 8% hoger dan in het tweede quarter van 2021. De bestellingen naar omzet verbeterde in alle divisies en alle regio’s.  verbeterde. De bestellingen bleven toenemen, met 9% groei ten opzichte van vorig jaar. Het orderboek steeg met 146 miljoen euro ten opzichte van het eerste halfjaar van vorig jaar en met 51 miljoen euro ten opzichte van eind 2021, en bereikte een nieuw recordniveau van 538 miljoen euro.

Barco heeft traditioneel drie divisies: corporate, entertainment en de medische divisie. De entertainment-divisie boekte een double-digit stijging jaar-op-jaar van zowel de bestellingen als de omzet, ondanks de negatieve gevolgen van aanhoudende tekorten aan componenten en van regionale lockdowns in China. Het grootste deel van de groei kwam uit the Americas-regio, waar de vraag naar vernieuwing van projectoren terug aantrok.

‘Enterprise’ kende een sterk eerste halfjaar, met een omzet in het tweede kwartaal die vergelijkbaar was met hetzelfde kwartaal van 2019 (pre corona). Hoewel de bestellingen in ‘Healthcare’ licht daalden ten opzichte van de piek van vorig jaar, bleef het bestellingsniveau zeer solide als gevolg van de aanhoudende hervatting van de bestedingen in de diagnostische beeldvorming en surgical markten. Met solide leveringen in alle drie regio’s en in beide segmenten liet Healthcare een omzetgroei optekenen van meer dan 20%, goed voor een halfjaarlijkse recordomzet.

 Forse klim

De EBITDA in het eerste halfjaar bedroeg 46,2 miljoen euro, tegenover 27,5 miljoen euro een jaar geleden. De EBITDA-marge was 9,8% van de omzet, of 2,3 procentpunten beter dan in 1H21 en 2,7 procentpunten hoger dan in 2H21. De brutowinstmarge was 37,9%, een verbetering met 1,2 procentpunt ten opzichte van het eerste semester van vorig jaar.

“Barco’s resultaten komen terug boven water na de pandemie”, zo luidt de commentaar van de beide CEO’s. “De sterke vraag naar onze oplossingen deed de omzet in het tweede kwartaal boven het niveau van voor de pandemie uitstijgen, goed ondersteund door een meer gefocuste organisatiestructuur. Voor het tweede semester zijn we goed voorbereid om een gestage omzetgroei te realiseren en de marges verder te verbeteren op basis van productmix en operationele verbeteringen.”

Het management laat nog weten dat er, in normale omstandigheden, een omzetgroei van 25 procent wordt verwacht voor het hele jaar, met een EBITDA-marge van 10 tot 12 procent.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.