Beaulieu en Marc Coucke etaleren ‘sky is the limit’-ambities in de padelwereld

KERKRADE - Op een persconferentie in het Nederlands-Limburgse Kerkrade hebben Pol Deturck (CEO van Beaulieu International Group) en Marc Coucke (Alychlo) gezamenlijk hun torenhoge ambities geformuleerd in de padelwereld. Padel is wereldwijd aan een onwaarschijnlijke opmars bezig waar maar geen stop lijkt op te zitten. Beaulieu ziet nieuwe opportuniteiten voor zijn kunstgrasdivisie. Marc Coucke is in no time uitgegroeid tot de nummer één op de Belgische markt voor de aanleg van padelvelden en de daarmee gepaard gaande sportclubs.             

100 miljoen euro. U leest het goed. Zoveel omzet genereert de kunstgrasdivisie van Beaulie al op vandaag. De producten worden deels in de buurt van Alicante gemaakt en deels in de fabriek in Oostrozebeke. Maar dankzij padel is the sky zowat the limit, zo denkt CEO Pol Deturck er over.

"We zien de verkoop van kunstgras voor de sportwereld en dan vooral voor padel gaandeweg de hoogte inschieten", aldus de hoog aangeschreven CEO van Beaulieu. "Vorig jaar verkocht Beaulieu al voor zo'n 500.000 vierkante meter kunstgras voor padelvelden. "Vandaag is kunstgras goed voor een omzet van 100 miljoen euro binnen ons concern van 2,5 miljard. Zoals de zaken nu lopen, en gezien het nog gigantische onbenut potentieel in Europa en in andere delen van de wereld (zoals in de VS), sluit ik niet uit dat 1 miljard euro omzet realistisch is binnen enkele jaren. In 2022 alleen al hebben we 2.500 padelvelden voorzien van Beaulieu-kunstgras. De overname van het Amerikaanse Act Sports (Atlanta, Austin) in de herfst van vorig jaar, heeft onze ogen geopend: de markt voor kunstgras op sportvelden heeft een gigantisch potentieel. Daarom ook dat we intern de grenzen van de innovatie aan het verleggen zijn middels fundamentele research. Het kunstgras van morgen (geweven in plaats van getuft) zal nog kwalitatiever zijn dan dat van vandaag, waarvan al bewezen is hoe hoogwaardig het is. We hebben onszelf ook een doel opgelegd: alles wat verkopen moet ook recycleerbaar zijn."

Numero uno

Marc Coucke zet, zoals we van hem gewoon zijn, on the field de bakens uit. Binnen zijn familiale holding Alychlo profileert de vennootschap Arenal zich als pionier in de Belgische padelmarkt. Arenal wordt in meerderheid gecontroleerd door Coucke. Gewezen voetballer Tom De Sutter en de jonge ondernemers Michael Mathijs en Mattias Van Holm tekenen voor de minderheid.

In geen tijd is Arenal al marktleider in de Belgische padelmarkt. Het heeft al zestig banen in portfolio en 9 padelclubs (waarvan twee in West-Vlaanderen: Brugge en Waregem) in eigen beheer. Coucke staat er op dat beleving enerzijds en de kwaliteit van de aangelegde banen anderzijds de speerpunten blijven van zijn investeringen in padelland.

En dus heeft hij - het beste is net goed genoeg - Beaulieu mee in bad getrokken voor de aanleg van de terreinen. Volgens Marc Coucke vergt de aanleg van één padelbaan een investering van 45.000tot 50.000 euro, geen habbekras dus. "Maar met een omzet van 5 miljoen euro, amper twee jaar na de opstart van Arenal, kunnen we zeker niet klagen", zei Coucke. "We blijven in eigen land maar ook in Nederland (waar al twee clubs lid werden van Arenal-familie) uitkijken naar nieuwe opportuniteiten en/of overnames. En dan heb ik het nog niet gehad over de kansen die zich ongetwijfeld nog zullen voordoen in andere EU-landen."