Fietsen

Bekaert en Beaulieu werken mee aan wetenschappelijk onderzoek naar veiliger woon-werkverkeer per fiets

KORTRIJK - Op amper twee jaar tijd heeft het event en de bijhorende sensibiliseringscampagne Tournée Flandrienne zich een naam gemaakt. De finale bedoeling is om het woon-werkverkeer per fiets maximaal te stimuleren, als onderdeel van een duurzaamheidsbeleid voor bedrijven. De nagel gaat steeds vlotter door de plank, maar het werk is nooit af. Via een wetenschappelijk onderzoek wordt nu nagegaan wat er inzake fietsveiligheid nog meer kan gedaan worden. Enkele grote West-Vlaamse bedrijven geven alvast het goede voorbeeld en verlenen hun medewerking. Andere bedrijven kunnen nog aansluiten. 

Het hele initiatief gaat uit van de vzw The e-chain, een non-profit organisatie die zich inzet voor de belangen van e-bikers en fietsers. De focus wordt daarbij gelegd op fietsveiligheid én preventie. De vzw heeft drie drijvende krachten: advocaat op rust Koen Van Wonterghem ( Ouders van Verongelukte Kinderen), De Zwevegemse onderneemster Hilde Maet (HS Home) en vrijwilliger Bertrand Busschaert, die als bezieler-bedenker de concepten op poten zet.

The e-chain lag al aan de basis van Tournée Flandrienne dat in 2020, in volle coronacrisis, het levenslicht zag in het zuiden van West-Vlaanderen. Met de co-organisatie van het WK wielrennen in 2021 profileert West-Vlaanderen zich eens te meer als dé koersregio bij uitstek. Om van Koersland naar Fietsland te gaan is het volgens vzw The e-chain belangrijk  dat ook de fietsveiligheid veel hoger op de agenda gezet wordt. Daarom pakt de vzw in 2021 uit met een wetenschappelijk onderzoek waar elke burger kan aan deelnemen.

Fietsveiligheid onderzoeken via 'switch of wheels'

Volgend op het succes van de fietstochten in 2020, start vzw The e-chain nu met een 'fiets veilig' onderzoek. Via een wetenschappelijk onderzoek wil de vzw de fietsveiligheid en de fietsbeleving van de Vlaming in kaart brengen. De bedoeling is om de veronderstellingen om te zetten in harde wetenschappelijke bewijzen.

Bedrijven kunnen meewerken aan dit onderzoek door zelf een aantal medewerkers gedurende 14 dagen dagelijkse verplaatsingen te laten doen met de fiets. Maar er is meer. Vzw The e-chain zorgt  ervoor dat elk bedrijf gedurende 14 dagen 5 e-bikes of speed-elecs in bruikleen krijgt. In totaal stelt deze jonge vzw maar liefst 35 e-bikes ter beschikking. De deelnemers engageren zich om hun bevindingen van de 14 daagse te delen met de wetenschap door het invullen van een enquête. "Zo kan elk bedrijf meehelpen aan een beter inzicht in de fietsveiligheid in ons land", zegt Bertrand Busschaert. "Dus een soort 'switch of wheels' voor de dagelijkse mobiliteit. Met deze bevraging onderzoeken we vooral het rijgedrag, de zichtbaarheid en bescherming van de fietsers in druk dagelijks verkeer. Deelnemende bedrijven kunnen zelf bepalen, in overleg met vzw The e-chain, wanneer ze starten met hun 'Tournée'. Onder meer Bekaert (Zwevegem) en Beaulieu International Group (Waregem) hebben zich al achter het initiatief geschaard en nemen deel aan dit onderzoekstraject."

Het researchteam van IDEWE begeleidt dit project. Ook de Transport Academy werkt hieraan mee. De vzw wil dit vooronderzoek in 2022  laten onderbouwen door diverse deskundigen. De bedoeling is dat de resultaten van het onderzoek zullen overgemaakt worden aan het kabinet van Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters.

info: https://www.tourneeflandrienne.be/research

 

 

In het najaar 2021 organiseert Tournée Flandrienne fietstochten met BV’s en ex-wielrenners. Alle info op www.tourneeflandrienne.be