Bekaert valt even van zijn voetstuk

KORTRIJK - Deze week wordt een herschikking doorgevoerd van de BEL20-index, de 'power list' van sterkste aandelen op de Brusselse beurs. Bekaert was in die lijst een klassieker maar verliest er nu zijn plaats aan het Gentse biofarmabedrijf Ablynx, dat recent een reusachtig bod (3,9 miljard euro) kreeg van het Franse Sanofi voor grof geld (3,9 miljard euro).

 

Een plaatsje in de BEL20 is niet alleen prestigezaak, maar ook positief voor het imago en voor de geloofwaardigheid van een bedrijf, zo stellen beursexperts. Per 19 maart maakt Bekaert een tuimeling en moet het de plaat poetsen. Het aandeel Bekaert kende in 2017 bepaald geen hoogdagen op de Brusselse beurs. Inmiddels zou het, op basis van een reeks parameters, zijn weggezakt tot plaats 25 en dus moet er door de beursautoriteiten consequent gehandeld worden. Bekaert terug naar af, om het in Monopoly-termen te zeggen. Het bedrijf wordt momenteel geleid door de Britse CEO Matthew Taylor. 

Bedrijf met geschiedenis 

In de krant De Tijd zei woordvoerster Katelijn Bohez van Bekaert dat men niet wakker ligt van dat terugfluiten. "We hebben andere prioriteiten", aldus Bohez zonder te zeggen over welke prioriteiten het ging. In het verleden dreigde het aandeel ook al eens uit de boot te vallen uit de Brusselse top beursindex, maar daar werd toen eerder furieus op gereageerd, anders in elk geval dan de ogenschijnlijke gelatenheid van nu. Bekaert is een bedrijf met een rijke geschiedenis. Het werd in 1880 opgericht door de besnorde Leo Leander Bekaert, die voordien een winkelier-koster was. In 1881 nam hij een octrooi op zijn uitvinding: een soort puntdraad met spijkers, waar landbouwbedrijven belangstelling voor toonden.

Opmars Melexis?

Nieuwkomer Ablynx zal waarschijnlijk maar een korte verschijning maken in de BEL20. Zodra het bod van Sanofi officieel wordt goedgekeurd, zou het opnieuw de plaats moeten ruimen omdat het dan niet langer Belgische aandeelhouders heeft. Chipproducent Melexis, dat een grote fabriek heeft in Ieper, wordt genoemd als mogelijke kanshebber om tot de  selecte Brusselse beursclub toe te treden.