Nieuws West-Vlaanderen Borealis verwerft minderheidsparticipatie in Oostendse Renasci

Borealis verwerft minderheidsparticipatie in Oostendse Renasci

Borealis verwerft minderheidsparticipatie in Oostendse Renasci

OOSTENDE – Renasci, het op een circulair model gebaseerde recyclagebedrijf van Luc Desender, kan rekenen op grote belangstelling van niet de minste investeerders. De chemie- multinational Borealis heeft zelfs een minderheidsparticipatie -goed voor 10 procent – genomen in de veelbelovende kmo. Naast Borealis hebben ook twee Vlaamse investeerders (Steve Rousseau van House of Talents en Nico Vermeersch) alsook een Waals bedrijf (Dufour uit Doornik) vers kapitaal aangebracht. In totaal wordt het kapitaal (eigen vermogen) van Renasci opgetrokken met liefst 32,5 miljoen euro naar 42,5 miljoen euro, waarbij Borealis tekent voor de absolute hoofdmoot van het vers geld. De nieuwe aandeelhouders verwerven een minderheidsbelang omdat de pre money waardering hoger wordt ingeschat dan het eigen vermogen.

Luc Desender is met zijn nieuwe boorling Renasci de bedenker en leverancier van innovatieve recyclageoplossingen, volgens het nieuwe en revolutionaire SCP-concept (Smart Chain Processing). Borealis laat weten in te stappen bij Renasci om zo zijn ambitie waar te maken om circulaire basischemicaliën en polyolefinen op de markt te brengen en zijn belofte na te komen om 350 kiloton gerecycleerde polyolefinen in omloop te brengen tegen 2025.

“Als Borealis hebben we ons geëngageerd om de transformatie van onze sector te leiden”, aldus Thomas Gangl, topman van Borealis in een mededeling. “Dankzij ons partnerschap met Renasci liggen er spannende tijden in het verschiet met de vele toekomstige groeimogelijkheden die we samen zullen onderzoeken. Dat zal onze ambities op het vlak van duurzaamheid en de circulaire economie versnellen.”

Samen sterker

Borealis heeft officieel een minderheidsbelang van 10 procent verworven in het West-Vlaamse bedrijf en zal naar eigen zeggen nauw samenwerken met Renasci om de unieke SCP-technologie te ontwikkelen en op te schalen. Dit omvat de ontwikkeling van toekomstige faciliteiten die hun grondstoffen volledig uit huishoudelijk afval zouden betrekken. De twee bedrijven engageren zich ook om andere en eveneens  veelbelovende investeringsopportuniteiten nader te bekijken.

Concept zonder afval

Het SCP-concept dat door Renasci werd ontwikkeld, is een eigen methode om de materiaalterugwinning te maximaliseren en zo afval te voorkomen. Het is uniek omdat het de verwerking van meerdere afvalstromen met verschillende recyclagetechnologieën mogelijk maakt, en dat alles onder één dak. In de nieuwe SCP-faciliteit van Renasci in Oostende wordt gemengd afval – plastics, metalen en biomassa – automatisch meerdere keren geselecteerd en gesorteerd.

Na het sorteren wordt plasticafval eerst mechanisch gerecycleerd. In een tweede stap wordt eventueel resterend materiaal chemisch gerecycleerd tot circulaire pyrolyse-olie en lichtere productfracties, die gebruikt worden als procesvoeding. Andere soorten gesorteerd afval, zoals metalen en organisch afval, worden verder verwerkt met behulp van andere technologieën. Uiteindelijk blijft slechts 5 procent van het oorspronkelijke afval over. Zelfs dit restmateriaal wordt niet gestort, maar gebruikt als vulmiddel in bouwmaterialen.

Kleinere voetafdruk

Met deze uiterst efficiënte verwerkingsmethode wordt de totale CO2-voetafdruk van deze afvalstromen sterk verkleind – opnieuw een voordeel van het circulaire SCP-concept. Het SCP-concept sluit alvast naadloos aan bij de ambitie van Borealis om de kringloop voor plasticafval te sluiten, zoals vervat in zijn circulair cascademodel.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.