De Blauwe Hoeve

Brasserie De Blauwe Hoeve verrijst uit zijn as

KORTRIJK - De overbekende Kortrijkse brasserie 'De Blauwe Hoeve' zal in 2025 nieuw levenslicht zien. Twee West-Vlaamse ondernemers (die liever anoniem willen blijven) hebben de vergunning op zak en schrijven middels een investering van circa anderhalf miljoen euro een nieuw verhaal. Schepen van Stadsontwikkeling Wout Maddens bevestigt het verhaal aan Made in West-Vlaanderen. De werken zijn begonnen. De Blauwe Hoeve zal naast de betere brasserie (goed voor 80 couverts) ook aanpalend een tapabar hebben.

 

De Blauwe Hoeve zal na jaren uit zijn as herrijzen. Het midden in het groen gelegen restaurant was destijds niet alleen erg bekend maar ook bijzonder populair in het Kortrijkse.

Het nieuwe pand zal worden gebouwd door het Waregemse Mi Casa. "Omdat het gebouw in een parkzone ligt  werd bewust gekozen voor zoveel mogelijk CO2 neutrale materialen te gebruiken", zo laten de opdrachtgevers en bouwheren weten. "Mi Casa leek ons hiervoor de geschikte aannemer gezien alle muren in houtmassief verwerkt worden wat tegelijk energiezuinig is tot zelfs bijna energieneutraal."

Mi Casa is één van de enige houtbouwers die met een CLT-structuur werkt (cross laminated timber) waardoor er geen zetting meer mogelijk is in de muren. Alle hout is afkomstig uit bossen met een duurzaam bosbeheer, waardoor de toekomst verzekerd wordt voor de volgende generaties. Ook voor alle andere materialen doorheen het ganse bouwproces wordt de lat hoog gelegd op vlak van duurzaamheid.

Vragen blijven

In 2025 zou de nieuwe Blauwe Hoeve klaar moeten zijn om het publiek te ontvangen. Maar er rijzen nog vragen over het beleid en op die vragen moeten er in deze fase nog antwoorden komen.

Om te beginnen is er het parkingprobleem. En verder leeft bij de Stad Kortrijk een plan om een 'tramroute' aan te leggen die Hoog Kortrijk met het stadscentrum zou verbinden. Dat laatste project had al meer dan 2 jaar terug opgestart moeten zijn.