Vermeersch Katrien

Broers Stefaan en Luc Vermeersch steunen project van hun zus in de tropen

GULLEGEM - Stefaan en Luc Vermeersch zijn bepaald geen onbekenden in West-Vlaanderen. Stefaan doet bij heel wat mensen  een belletje rinkelen als gewezen KBC-directeur op de hoofdzetel in Kortrijk. Luc komt nog wel af en toe eens in het nieuws als oprichter en brouwer van Brouwerij De Leite en als vroegere CEO van Helbig. Sociaal engagement is hen met de papfles meegegeven.  Bij hun jongste zus, Katrien, is dat niet anders.  Wel integendeel.  Met de organisatie op 30 maart van de film-voorstelling ‘The Chapel’, willen de broers extra steun verzamelen voor het schoolproject en de vzw Rainbow4Kids van zus Katrien in Kenia.

Als kleuterleidster zag Katrien Vermeersch -tijdens een vakantie in Kenia- hoe leerkrachten onder moeilijke omstandigheden moesten lesgeven.  In scheefgezakte lemen klasjes met strooien daken gutste de regen regelmatig naar binnen.  Ze zag ook een groot gebrek aan lesmateriaal en voeding voor de hongerige leerlingen. De vraag hoe ze hieraan kon verhelpen liet haar niet los.  Regelmatig keerde ze naar de bezochte streek terug.  In 2006 richtte ze met haar man Dany Gobert de vzw ‘Rainbow4Kids' op.

In 2009 bouwde de vzw een kleuter- en lagere school in Maweni (Ukunda), een klein dorpje 30 kilometer ten zuiden van Mombasa.  Rainbow4kids biedt sindsdien onderwijs aan meer dan  420 leerlingen in een veilige leeromgeving. De school omvat nu: 1 speelgroep, 1 babyklas, 2 kleuterklassen en 7 klassen lager onderwijs. Vorig jaar waren de broers van Katrien, Luc en Stefaan, op bezoek bij haar in Kenia. Erg onder de indruk keerden ze terug en broedden ze samen op een plan om dit mooie project mee te steunen.

Steun aan STEM-project in Kenia

Nu willen de broers geld inzamelen om een STEM-project in kenia van de grond te helpen. "Tijdens de voorbije 13 jaar viel het meer en meer op dat de leerlingen na 7 jaar goeie opleiding meestal -om financiële redenen- geen kans meer kregen om verder te studeren", zeggen de broers. "Het gevoel groeide dat het de kansen van de kinderen op de arbeidsmarkt zou vergroten als ze nog wat praktische, meer technische opleiding zouden kunnen genieten. Zo kreeg het ‘STEM-project vorm. Nu moeten er lokalen worden gebouwd en materiaal worden aangekocht. Via een fundraising avond - een film in Kinepolis (de bejubelde nieuwe prent The Chapel van Dominique Deruddere) - willen we geld inzamelen dat integraal bestemd is voor dit STEM-project in Kenia."

Mooie interesse van de West-Vlaamse bedrijven

Stefaan en Luc spraken hun West-Vlaams netwerk aan om de filmavond mee van de grond te helpen. Veel ondernemers waren het project genegen en sponsoren het filmevent van 30 maart eerstkomend. “Maar er mogen er altijd nog wat bijkomen”, knipogen de broers naar hun zus.  "De tickets worden aangeboden aan 40 euro en de sponsorformules starten vanaf 150 euro met een maximum van 750 euro. Elke formule wordt gekoppeld aan een respectievelijk aantal vrijkaarten. En tijdens de receptie achteraf kan elkeen onder andere genieten van een fris Paljas-bier, van de hand van sponsor en brouwer Luc zelf."

info: www.rainbow4kids.be

foto: Stefaan en Luc Vermeersch op bezoek bij zus Katrien in Kenia