Omer 22

Brouwerij Vander Ghinste schrijft al 130 jaar een authentiek bierverhaal

BELLEGEM - Het is bepaald niet alledaags, het verhaal dat de brouwerij Vander Ghinste schrijft. Alsof het een patent heeft op een eeuwig leven. Dit jaar staat alles in het teken van 130 jaar ondernemerschap in Kortrijk (vroeger) of op een heuvel rond Kortrijk (sinds meerdere decennia). Met de familie als rode draad en de naam Omer als blijver. Brouwerij Vander Ghinste is vandaag goed voor een volume van 110.000 hectoliter, voor een omzet van 28,5 miljoen euro, voor 90 medewerkers en voor 20 procent export (vooral Frankrijk en Nederland).

Al bijna 130 jaar lang wordt in het West-Vlaamse Bellegem niet alleen de naam Omer van vader op zoon doorgegeven sinds Omer Vander Ghinste er in 1892 zijn onderneming startte, maar ook de passie voor het brouwen, het respect voor traditie en de intentie om op elk vlak kwaliteit voorrang te geven op al de rest.

Exact 30 jaar geleden nam Omer Jean als vierde generatie de fakkel over van zijn vader, vandaag is ook de vijfde generatie met Omer Géry volop actief in het bedrijf. “Met onze bieren Omer, Tripel LeFort en Kriek Max streven we er niet naar de grootste te zijn of het meeste volume te halen, wel om onze eigen identiteit te behouden”, zeggen vader en zoon. Deze laatste wil de in Bellegem gebrouwen bieren ook meer en meer over de landsgrenzen krijgen.

Extra investeringen

“Niets is ons teveel om de kwaliteit te garanderen, ook wanneer dat extra investeringen of een kleinere winstmarge betekent”, zegt het duo. Recent nog werd zwaar geïnvesteerd in een nieuwe brouwerszaal en in een heus state-of-the-art bezoekerscentrum in heimat Bellegem (2019).

Met hun familiebedrijf heeft de familie Vander Ghinste sinds mei 1892 een legacy neergezet waarmee ze nu tot de 10 grootste en 10 oudste familiebedrijven binnen de biersector in ons land behoren. Voor hen is bier brouwen echt hun familiaal erfgoed, dat ze koesteren, waar ze heel hard over waken en dat ze van generatie op generatie doorgeven.

Omer Jean, die het bedrijf in omzet zeven maal liet groeien sinds zijn aantreden, ziet zelf 4 redenen voor het succes van hun bedrijf en bieren: "Enerzijds kwaliteit bij het brouwen, gaande van ingrediënten over installaties, maar ook in de mensen die dagelijks actief zijn binnen de brou- werij", aldus de huidige CEO. "Daarnaast werd elk merk opgebouwd vanuit een langetermijnstrategie, heeft het bedrijf zich onderscheiden met nieuwe speciaalbieren en speciale uitgaves en heeft het altijd geopteerd voor een ‘inktvlekstrategie’ waarbij het stapsgewijs de bieren steeds verder van het dorp Bellegem werden verspreid, ook richting de buurlanden Nederland en Frankrijk."

Trouw aan de roots

De blijvende aanwezigheid in het dorp Bellegem is een voorbeeld van het respect voor traditie dat de brouwerij zo fel kenmerkt. Omer moet en zal in Bellegem gebrouwen worden, ook al speelde het even door de hoofden om bij de investering in nieuwe installaties het dorp te verlaten. "Economisch was dat ook interessanter geweest, op vlak van efficiëntie en toekomstige groeimogelijkheden", zo laat de familie verstaan. "Maar de emotionele band is voor dit bedrijf en de familie belangrijker, evenals de traditie, kwaliteit en de geloofwaardigheid van hun merk.

Van elkaar geleerd

De nieuwe tandem, want Omer Géry is nog maar drie jaar aan de slag binnen het familiebedrijf, heeft intussen al veel van elkaar geleerd, ook al durven de meningen soms al eens verschillen. Zo leerde vader Omer aan zijn zoon hoe je een merk geduldig opbouwt, terwijl zoon Omer zijn vader meeneemt in de retailwerelden van België alsook de omliggende landen.  “Ik heb een fantastische brouwerij gekregen van de vorige generaties, ik wil ze nog mooier doorgeven aan de volgende”, zegt Omer Jean over de toekomst. Zoon Omer Géry vult dit perfect aan: “Met respect voor het verleden willen we in de toekomst innoveren.”

En over twee dingen zijn de twee het zeker roerend eens: “Niets mag ons bedrijf teveel zijn om kwaliteit te garanderen. Daarnaast zullen we er nooit naar streven om de grootste of het hoogste volume te draaien, maar wel om onze zorgvuldig opgebouwde identiteit en reputatie in het bierlandschap te bewaren. De brouwerij Omer Vander Ghinste is ons erfgoed, dat we nog vele generaties willen doorgeven.”