Brugge 21 view_belfort_FB_resized

Brugge aast met de ‘Bryghia’ op eigen digitale gemeenschapsmunt

BRUGGE - Legends, een organisatie van gedreven gidsen en vertellers uit Brugge, brengt in het voorjaar van 2022 een gloednieuwe applicatie uit voor smartphone of tablet. Deze app, genaamd Beyond Bruges, brengt het roemrijke verleden van Brugge tot leven en biedt bezoekers de kans om zich terug in de middeleeuwen te wanen. Voor bedenker en initiatiefnemer Simon Vandekerckhove draait het naast het verleden ook om de toekomst van Brugge, want de app lanceert tegelijk een lokale munt, de Bryghia, die gebruikers beloont voor duurzame aankopen. Voor Pablo Annys, Brugse schepen van sociale zaken, werk en ondernemen, heeft dit project alvast heel wat potentieel. “Dit kan de aanzet geven tot de ontwikkeling van een echte gemeenschapsmunt in Brugge.”

Wat is het dat Brugge zo aantrekkelijk maakt voor zowel inwoners als bezoekers? Volgens de Brugse historicus en medeoprichter van Legends, Simon Vandekerckhove, is de verklaring voor een belangrijk deel te vinden in de rijke geschiedenis en tijdloze schoonheid van “Brugge Die Scone”.

Als bruisende havenstad en prominent cultureel en financieel centrum ontwikkelde Brugge zich tijdens de middeleeuwen tot een machtige handelsmetropool. Een fascinerende geschiedenis die het grote publiek nu kan herontdekken via de handige app Beyond Bruges op smartphone of tablet. De applicatie laat gebruikers toe informatie op te vragen over de voornaamste bezienswaardigheden in Brugge, simpelweg door erop te klikken. Ook is er de mogelijkheid om door een druk op de knop terug te keren in de tijd en de stad te aanschouwen tijdens haar hoogdagen in de 15e eeuw. Daarnaast bevat de app een educatief spel, TimeQuest, waarin de speler aan de hand van allerlei leuke quizvragen op missie gaat doorheen middeleeuws Brugge om de zieke hertog te redden van de Zwarte Dood.

Duurzame innovatie met nieuwe Brugse munt

Het doel van Beyond Bruges is niet alleen om een innovatieve beleving te creëren rond de Brugse geschiedenis, maar ook om het concept van een gemeenschapsmunt te introduceren in Brugge. Daarvoor lanceert de app een digitale munt, de Bryghia, die gebruikers kunnen verdienen door aankopen te doen bij lokale en duurzame zaken in de Brugse binnenstad.

De bedoeling is om met de Bryghia een meerwaarde te creëren die gebruikers op diverse manieren en op verschillende plaatsen kunnen besteden. Zo is het niet alleen mogelijk om met de digitale munt te betalen voor de talloze virtuele functionaliteiten in de app, maar ook om een rondleiding, een museumbezoek of een bierpakket te kopen. Op die manier willen de initiatiefnemers met de applicatie een monetair ecosysteem op poten zetten dat als voorbeeld kan dienen voor de ontwikkeling van een volwaardige gemeenschapsmunt in Brugge.

Veelbelovende toekomst

Het concept van een gemeenschapsmunt wordt reeds succesvol toegepast in heel wat steden en gemeenten in Vlaanderen. De voornaamste doelstellingen van deze munten zijn het bevorderen van de lokale economie, het ondersteunen van sociale ondersteuningsnetwerken en het stimuleren van groene investeringen. “Ook in Brugge is er interesse om een lokale munt in die zin op poten te zetten”, zegt schepen Pablo Annys. “Toerisme kan een uitstekende hefboom zijn om zo’n stadsmunt tot stand te brengen.”

Volgens Legends, de Brugse organisatie achter dit project, zou een lokale, coöperatieve munt niet alleen naadloos aansluiten bij Brugge’s verleden als pionier in financiële innovatie, maar de stad tevens op weg helpen naar een veelbelovende toekomst in het digitale tijdperk.

Afspraak voorjaar 2022

Dit prikkelende project kan alvast rekenen op de belangstelling van Stad Brugge als onderdeel van Brugge.Inc, de incubator voor beloftevolle startups. Beyond Bruges wordt ontwikkeld in opdracht van Legends, een organisatie die gegidste wandelingen en excursies organiseert in Brugge, Antwerpen en Gent, en zal in het voorjaar van 2022 beschikbaar zijn in de app store.