Brugge.inc

Brugge moet meer place to be worden voor ondernemerschap en innovatie

BRUGGE - Voka West-Vlaanderen, Stad Brugge en POM West-Vlaanderen lanceren een nieuw actieplan onder de noemer   Brugge.inc. Brugge.inc heeft de ambitie om het ondernemerschap in de regio Brugge te promoten. Ook Vlaams viceminister-president en minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw Hilde Crevits zegde haar steun toe. De voorbije jaren investeerden ondernemers, overheid en onderwijsactoren sterk in de Brugse regio. Toch trekken jonge innovatieve groeibedrijven nog al te vaak weg. “De regio mist zo een kostbare bron van creativiteit en toegevoegde waarde”, vertelt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen. “Brugge.inc is bedoeld om de stad Brugge en de Brugse regio nog beter op de kaart te zetten als topbestemming voor ondernemerschap en innovatie.”

 

Volgens Stad Brugge stijgt het aantal starters in de regio, maar is er naar type starters nog een groot gemis aan tech start-ups, oftewel jonge ondernemingen met innovatieve technologische producten/diensten die op korte termijn kunnen schalen. “Er zijn weliswaar een aantal mooie voorbeelden van dergelijke bedrijven in stad en regio, maar er zijn jammer genoeg nog meer voorbeelden van (tech)groeibedrijven die ondertussen elders hun business uitrollen", zegt schepen van Werk en Ondernemen Pablo Annys. "Met Brugge.inc willen we daar verandering in brengen.”

Tweeledig doel

Voka West-Vlaanderen en Stad Brugge besloten daarom om de krachten te bundelen om deze ondernemers terug naar de stad en omliggende regio te halen. Ook de POM West-Vlaanderen sloot aan bij dit nieuwe initiatief dat ‘Brugge.inc’ gedoopt werd en een tweeledig doel heeft: enerzijds het imago van de regio Brugge als bruisende, ondernemende stad versterken en anderzijds het aantal innovatieve start-ups en scale-ups drastisch doen toenemen. “Dit initiatief voor Brugge sluit naadloos aan bij ons doel om West-Vlaanderen uit te bouwen tot een hotspot van innovatie en ondernemerschap, met een stimulerend ecosysteem voor (tech)start-ups met ambitie,” vertelt Jean de Bethune, gedeputeerde voor Economie van de Provincie West-Vlaanderen.

Met Brugge Inc. spelen de initiatiefnemers de verschillende troeven van de stad en van onze regio op een schitterende manier uit", zei Hilde Crevits bij de voorstelling van het project. "Brugge wordt - naast een historische, culturele en culinaire trekpleister - echt op de kaart gezet als de place to be voor ambitieuze start-ups en scale-upsAls Vlaams minister van Economie en Innovatie is het heel goed om te zien dat de initiatieven voor de aanmoediging van jong ondernemerschap die wij met VLAIO ondersteunen deel uitmaken van dat project en zo een extra duw in de rug krijgen.”

Goed draagvlak

Volgens het stadsbestuur liggen de kaarten goed. De vraag is er, het basisaanbod is er, maar vooral: het draagvlak is er. In het beleidsprogramma werd duidelijk de ambitie verwoord om de economische dynamiek te versterken en in te zetten op innovatie en kruisbestuiving. Ook de onderwijs- en onderzoekspartners willen blijven investeren in Brugge en er is een hele beweging van Brugse ondernemers die klaarstaan om aan te tonen dat de regio niet alleen een sterke historiek, maar ook een futureproof ondernemend DNA heeft. "Brugge.inc moet de personificatie van al dit ondernemend enthousiasme”, zijn vindt burgemeester Dirk De fauw: “Ondernemers die een plek zoeken om zich te vestigen, denken nu vaak automatisch aan Antwerpen, Gent, Leuven of Kortrijk. Brugge.inc wil ervoor zorgen dat ondernemers ook Brugge meenemen in hun shortlist. Brugge.inc wil tonen dat we meer zijn dan een historische werelderfgoedstad en wil de bestaande speerpuntsectoren en de innovaties binnen deze sectoren breed uitdragen.”

Nieuwe incubator

Naast het nieuwe webplatform www.brugge.inc wordt ook een nieuwe incubator gelanceerd, die zich binnen afzienbare tijd zal huisvesten in een heringerichte Oud Sint-Jan site, in hartje Brugge. Vanaf 1 januari zal Mijn Brugge de uitvalsbasis zijn, waar nu al drie ambitieuze start-ups hebben toegezegd om er hun intrek te nemen. Een van de hoofddoelen van de incubator is een kruisbestuiving creëren tussen de kennisinstellingen, startende bedrijven, kmo’s en grotere bedrijven in de regio. Het project wordt dan ook mee gedragen en financieel ondersteund door verschillende sterke corporate bedrijven uit de regio zoals Artes, AZ Sint-Jan, CNH Industrial, ICO Terminals, MBZ, Pattyn Packing Lines, TE Connectivity en anderen. Ook de onderwijs- en kennisinstellingen zullen actief worden betrokken.