Nieuws West-Vlaanderen Brugse bierbrouwers brengen de traditionele Brugse jenever terug naar Die Scone

Brugse bierbrouwers brengen de traditionele Brugse jenever terug naar Die Scone

Brugse bierbrouwers brengen de traditionele Brugse jenever terug naar Die Scone

BRUGGE – Anthony Martin, CEO van brouwerij John Martin, heeft een bijzondere interesse voor ambacht en microstokerijen. Hij maakte – samen met het brouwersteam van Bourgogne des Flandres (Thomas Vandelanotte en Ruben Gailliaert) –  van de lockdown in 2020 gebruik om de erfenis en de traditie weer nieuw leven in te blazen door een nieuwe jeneverstokerij te installeren in de Brugse binnenstad. Een idee dat hij al van bij de opstart in Brugge koesterde. Twee pittige jenevers zijn vandaag het resultaat: een hopjenever en een jonge jenever met een moutig karakter.

 

 

 

Brouwerij Bourgogne des Flandres keerde in 2015, na 58 jaar, terug naar Brugge. Vandaag zet de familie Martin na meer dan 120 jaar de Brugse jenevertraditie verder met de introductie van twee unieke jenevers op basis van bier: een hopjenever en een jonge jenever met een moutig karakter. Deze enige echte Brugse jenevers worden sinds kort gestookt in de brouwerij en de stokerij aan de Kartuizerinnenstraat in Brugge.

Andere tijden

Het is geen toeval dat Bourgogne des Flandres zijn jenevers in Brugge stookt. Jenever is één van de oudste gedistilleerde dranken in Europa. Reeds in de Middeleeuwen, met name in 1269, verscheen het oudste schriftelijke bewijs van een oervorm van jenever in het boek Der Naturen Bloeme, van Jacob Van Maerlant, een Brugse monnik. In dit boek werden jeneverbessen, gekookt in wijn, als medicijn tegen krampen en maagpijn beschreven. Voorts stoelt de geschiedenis van Brouwerij Bourgogne des Flandres op die van de Brugse brouwersdynastie Van Houtryve.

Vanaf het einde van de 19e eeuw daalde het verbruik van jenever significant, wellicht als gevolg van een gewijzigde wetgeving die een vergunningsrecht oplegde voor drankgelegenheden die sterke dranken verkochten. De stokerij staakte zijn activiteiten en de familie Van Houtryve legde zich toe op het brouwen van bier in de respectievelijke Brugse brouwerijen Den Os, La Marine en Ten Ezele.

 

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.