VDD+Koepelgevangenis

Brugse projectontwikkelaar VDD trekt voor het eerst de grens over naar Nederland

BRUGGE - De iconische 19e eeuwse koepelgevangenis van Breda krijgt weldra een nieuwe toekomst. Het West-Vlaamse VDD Project Development en het Nederlandse Being gaan de volledige monumentale site beschermen en, met respect voor de rijke historie en architectuur, omvormen tot een groene, levendige woonsite met ook plaats voor culturele en commerciële ruimtes. Project ‘Koepel District’ kwam zopas als winnaar uit de bus na een openbare verkoopprocedure van het Rijksvastgoedbedrijf. VDD is het bedrijf van Johan Vandendriessche en Thibaut De Vos. Zij tekenen ook voor de herontwikkeling van The Grand op de dijk in Nieuwpoort.   

 

Het markante koepelcomplex grenst aan het historische centrum van de Noord-Brabantse stad en beslaat een terrein van ruim drie hectare groot. Het omvat diverse monumentale gebouwen, met als blikvanger de indrukwekkende koepelgevangenis.

De komende jaren zullen VDD Project Development en Being de site tot een levendige bestemming transformeren die past bij de hedendaagse dynamiek van Breda. Het voorheen gesloten complex zal worden omgevormd tot een open en doorwaadbaar gebied dat met haar diverse landschappen zal worden verbonden aan de Bredase binnenstad. De kracht van project ‘Koepel District’ ligt in het behouden van het bestaande historisch erfgoed in combinatie met duurzame vernieuwing. Het project wist ook te overtuigen dankzij de visie en ontwikkelstrategie: het realiseren van een toekomstgericht en vooral toegankelijk project door een 'dorp in de stad' te creëren waar het mogelijk is om te wonen (in alle segmenten), verblijven, (net)werken, ideeën uit te wisselen, ontspannen, sporten, en cultuur te beleven.

Erfgoed beschermen

Het volledige project vergt een geraffineerde aanpak die rekening houdt met de bewogen en belangrijke geschiedenis van de stad Breda. "Met een sterke focus op karakterbehoud en innovatie, zullen we het iconische erfgoed en de volledige monumentale site beschermen en herbestemmen, aldus Johan Vandendriessche, managing partner bij VDD Project Development.

"Het terrein moet een autonome zone worden met een eigen identiteit, waar zowel bewoners als gebruikers zich thuis voelen", zegt Lauranne Snick, ontwikkelaar bij VDD Project Development. "Een dynamische, open maar ook geborgen plek.”

De beide partners willen alvast ook veel aandacht aan ecologie en duurzaamheid. Zo zetten VDD Project Development en Being maximaal in op circulair bouwen én op de reductie van verbruik tot een absoluut minimum, door een beroep te doen op diverse duurzame technieken zoals geothermie, zonnepanelen en warmtepompen. Voor het project zullen VDD Project Development en Being samenwerken met de internationaal gerenommeerde architecten OMA (Nederland), B-architecten (België) en Delva Landscape (Nederland).