White Residence beach view

Brugse VDD Project Development wil verouderde kustparel in Nieuwpoort opblinken tot een kroonjuweel

BRUGGE, NIEUWPOORT - In Nieuwpoort, en in aanwezigheid van bevoegd minister voor Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele, werden de plannen voorgesteld voor de renovatie van de White Residence, één van de meest iconische gebouwen aan onze Belgische kust, maar wel al jaren in verval. De Brugse projectontwikkelaar VDD Project Development, heeft de ambitie om het statische pand als een fenix uit zijn as te laten herrijzen middels totale renovatie. Aan het dossier hangt een investeringskaartje van om en bij de 80 miljoen euro. De befaamde Londense architect David Chipperfield werd aangezocht om het geheel in goede banen te helpen leiden.  

In de jaren twintig -de opkomst van het toerisme- werd het imposante art deco-gebouw opgetrokken als een hotel (Grand Hotel). De voorbije decennia deed het dienst als vakantieverblijf met eenvoudige kamers, een schril en totaal contrast met de gevel die veel grandeur uitstraalde. In 2018 liet burgemeester Geert Vanden Broucke het hele gebouw ontruimen en sluiten omwille van veiligheidsredenen.

Drie families (Bossuyt uit Sint-Martens-Latem dat tekende voor de meerderheid, Pollet en Destickere tekenden voor de minderheid) verkochten in 2020 de hele inboedel aan Kortrijkzaan Johan Vandendriessche en diens vennoot, Bruggeling Thibaut De Vos van VDD Project Development. De Kortrijkse dokter Jozef Bossuyt kocht destijds het gebouw, en zijn zoon Bernard volgde de zaken op samen met de Tieltse tandarts Luc Pollet en de Roeselaarse dierenarts dierenarts André Destickere. Destickere en Pollet waren schoonzonen van dokter Bossuyt.

Van retail naar vastgoed

VDD is een relatieve nieuwkomer in de markt (pas opgericht in 2015) maar heeft inzak renovaties van historische panden in no time een reputatie opgebouwd om u tegen te zeggen. Sterke man Johan Vandendriessche bouwde in een eerder leven een carrière uit in de retail- en modewereld en introduceerde merken als Benetton, Zara, Massimo Dutti, Uterque en Loro Piana in België, Luxemburg en Nederland. Tegelijkertijd investeerde hij in winkelpanden op AAA-locaties met een historische waarde. Na de verkoop van zijn bedrijven, ging hij met VDD op zoek naar een nieuwe uitdaging. Zijn ambitie met de White Residence is groot: het gebouw op een duurzame manier zijn grandeur als unieke landmark met zicht op zee terugbezorgen. Met architect David Chipperfield haalt hij de crème de la crème in huis, een man die ook voor renovaties in opdracht van Unesco al meermaals mocht opdraven.

Driedubbele meerwaarde

De vervallen 'White Residence' zal worden omgedoopt en omgebouwd tot 'The Grand', een nieuwe naam waarmee de ambitie duidelijk wordt aangetoond. Het gebouw zal 70 nieuwe flats herbergen die zullen verkocht worden aan een prijs die volgens Johan Vandendriessche zal schommelen tussen de 300.000 euro en 1 miljoen euro. Op het gelijkvloers wordt de historische brasserie annex café in ere hersteld en zal er ook plaats zijn voor (3) nieuwe winkelpanden. Ondergronds komt er een zwembad, 115 parkeerplaatsen voor auto's en 248 fietsenstallingen.

VDD werkte voor de realisatie van de plannen in nauw overleg samen met de stad Nieuwpoort, met het Agentschap Onroerend Erfgoed en met het kabinet van de bevoegde minister Diependaele. Johan Vandendriessche hoopt dit jaar nog de vergunning op zak te hebben, om dan tegen 2024 alles te realiseren. Precies honderd jaar na de bouw ervan. De Nieuwpoortse burgemeester Geert Vanden Broucke heeft het over een project met een driedubbele meerwaarde: economisch, cultureel en toeristisch.

info/video:

https://www.thegrand.be/video/home-subtitles-2.mp4