Deforche-Filiep

Brusselse businessclub De Warande krijgt Ieperling als voorzitter

KORTRIJK - De Brusselse eliteclub De Warande krijgt begin 2020 een nieuwe voorzitter. Dat meldt de krant De Standaard in primeur. West-Vlaming Filiep Deforche neemt op 9 januari de fakkel over van Antwerpenaar Mark Leysen, executive chairman van het Antwerpse Vanbreda Risk & Benefits. Leysen was de jongste vijfenhalf jaar voorzitter en volgde destijds Piet Van Waeyenberge op. Het voorzittersmandaat is intussen beperkt tot drie jaar en kan maar één keer vernieuwd worden.

Deforche, van West-Vlaamse origine (Ieper), is iemand met een internationale blik. Hij werkte 25 jaar lang bij de Boston Consulting Group (BCG), waarvan een vijftal jaar in Londen. Een van zijn sterktes is ‘mensen en organisaties’. Hij werkte bij BCG op dat terrein niet alleen voor externe klanten, maar ook voor BCG zelf. Ruim een jaar geleden werd hij geheadhunt door Russell Reynolds met het voorstel verantwoordelijk te worden voor de Belgische organisatie. "Het was geen eenvoudige beslissing om na 25 jaar BCG te verlaten", zegt hij in De Standaard.

Als voorzitter van De Warande krijgt de headhunter van beroep er een zichtbaar Vlaams mandaat bij. De Warande werd in 1988 opgericht door onder anderen Lode Campo als een Vlaamse zakenclub die de aanwezigheid van Vlaanderen in Brussel moest versterken. In die periode stond economisch België in rep en roer door de strijd om de Generale Maatschappij, de toen nog alomtegenwoordige Franstalige holding. In die dagen probeerden Vlamingen vanuit De Warande te wegen op de besluitvorming via de oprichting van het financiehuis Lessius. Maar de poging om Vlaams geld te mobiliseren voor het verankeren van strategische bedrijven werd geen succes.

Breed netwerk

Her en der werd er initieel wat opgekeken dat de nieuwe voorzitter een consultant is en geen zogenaamde ‘captain of industry’. Deforche zegt dat hij erop rekent dat zijn breed netwerk een plus zal zijn voor De Warande. "Ik wil het woord verbinden in de slagzin De Warande verbindt meer benadrukken", aldus Deforche. De leden van De Warande komen zowel uit ondernemershoek als uit de politiek, de consultancy en sociaal-culturele kringen. De zakenclub is gehuisvest in een prestigieus pand aan het Warandepark en fungeert als ontmoetingsplaats en werkplek.

Vorig jaar haalde De Warande de pers met het bericht dat de Vlaamse regering een (renteloze) lening van 800.000 euro aan De Warande vernieuwde. Voor Leysen paste dat zetje in de uitbouw van de Vlaamse aanwezigheid in Brussel én kunnen de kabinetten ook gebruikmaken van de faciliteiten aan de Zinnerstraat. Het ledenaantal is al een aantal jaren stabiel rond de 1.600.