Nieuws West-Vlaanderen Christian Dumolin investeert in Waalse Univercells samen met Bill Gates en George Soros

Christian Dumolin investeert in Waalse Univercells samen met Bill Gates en George Soros

Christian Dumolin investeert in Waalse Univercells samen met Bill Gates en George Soros

KORTRIJK – De Kortrijkse investeerder en ‘captain of industry’ Christian Dumolin is mee aan boord gestapt bij het veelbelovende Waalse biotechbedrijf Univercells, dat in coronatijden een cruciale rol speelt in de gezondheidszorg. Hij bevindt zich daar in uitmuntend hoog gezelschap want ook George Soros (90) en Bill Gates zijn co-investeerders. Het voorbije jaar wist Univercells liefst 120 miljoen euro vers kapitaal aan te trekken. 

Univercells, uit Gosselies nabij Charleroi, produceert bioreactoren om goedkoop en op grote schaal vaccins en medicijnen aan te maken in een kleine productieomgeving. Daardoor kan het evenveel vaccins maken als grote spelers, maar veel goedkoper. Bij het bedrijf lopen projecten voor vaccins tegen polio, de mazelen, rodehond en hondsdolheid. Het werkt ook samen met producenten van een coronavaccin, onder meer met het Oostkampse Ziphius. Univercells wordt aangestuurd door Hugues Bultot en José Castillo.

Univercells heeft er zopas een kapitaalronde opzitten van liefst 70 miljoen euro. Op termijn denkt het bedrijf ook aan een beursgang. Dit jaar zou Univercells zijn grootschalige productie van vaccins moeten opstarten. Naast de kapitaalinbreng van Soros en Gates, kwam er ook steun van eigen
bodem. De federale en de Waalse investeringsmaatschappijen FPIM en SRIW namen deel aan de recentste kapitaalronde, net als het nieuwe
fonds The ClubDeal Fund. Ook een resem ondernemers stapten in, voor een niet nader genoemd bedrag. Bij hen onder meer Christian Dumolin (Trustcapital), Guido Vanherpe (CEO bakkerijgroep La Lorraine) en Marc Speeckaert (Sofina, ex-financieel directeur van Glaverbel en Belgacom).

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.