Marquette Malysse

Christof Malysse eert zijn ouders en het vroegere restaurant Marquette

KORTRIJK - Het staat nu vast dat de nieuwe verkaveling -waar vroeger het sterrenrestaurant Marquette stond- de naam Marquettehof meekrijgt. Dat heeft het schepencollege beslist. Zoon Christof Malysse heeft daarvoor geijverd om eerbetoon te doen aan zijn ouders (Jean-Pierre Malysse en Francine Decaestecker) die Kortrijks meest bekende restaurant 40 jaar met bravoure runden (1968/2008).

 

De Marquette was een begrip in Kortrijk en tot ver daarbuiten. Sterren als Charles Aznavour of Gilbert Becaud, topondernemers en toppolitici, topsporters en cultuurpausen waren er graag geziene gasten, die de kookkunsten van Jean-Pierre Malysse en de onschatbare hartelijkheid van de minzame gastvrouw Francine Decaestecker danig naar waarde wisten te schatten (zie foto). Er is tot op vandaag nog altijd veel heimwee naar de culinaire hoogdagen van weleer.

Na 40 jaar hard labeur en onversneden ondernemerschap, verkocht het echtpaar Malysse de zaak aan de Fransman Eric Barbier, die de zaak in de dieperik deed belanden. Voor de rechtbank werd hij naderhand ook veroordeeld voor frauduleus failliet. Hij verdween met de noorderzon.

Nadat het in verval geraakte restaurant tegen de vlakte ging, haastte de Kortrijkse projectontwikkelaar Vlasimmo van CEO André Goethals zich om er een nieuwe verkaveling uit te bouwen. Op het menu staan er achttien loten en evenveel woningen. Over de naam van de verkaveling was er tot hiertoe nog onzekerheid. Nu werd de naam Marquettehof definitief weerhouden.

Een zaak met geschiedenis

Michel en Elisabeth Malysse-Thoma, de ouders van zoon Jean-Pierre, kochten in 1967 een riante villa gelegen in de wijk Rodenburg (Marke). Jean-Pierre was de vijfde van een gezin met 7 kinderen en volgde de Hotelschool in Koksijde ( Ter Duinen). Jean-Pierre had een droom: een restaurant met enig niveau beginnen. De zaak opende de deuren in 1968 en kreeg de naam Marquette mee, een verwijzing naar de naam van een kloosterorde die op de Rodenburg gevestigd was in de 13de eeuw, en later verhuisde naar Noord Frankrijk.

Francine studeerde in de PR & toerisme in Brussel en liep stage in de Marquette. Zo leerde ze Jean-Pierre Malysse kennen. Ze trouwden in 1972 en kregen 3 kinderen, Christof, Isabelle en Celine. In 1978 kocht het horeca-echtpaar de eigendom af van hun ouders. In de loop der jaren groeide de Marquette van een capaciteit van 30 plaatsen naar 350 couverts. In 1980 volgde een eerste ster in de Michelin-gids. Op het hoogtepunt werkten er in de Marquette (keuken én zaal) 45 mensen.