Nieuws West-Vlaanderen Competentiecentrum voor de bouw Acasus heropent de deuren in Veurne

Competentiecentrum voor de bouw Acasus heropent de deuren in Veurne

Competentiecentrum voor de bouw Acasus heropent de deuren in Veurne

VEURNE – In Veurne openden de Provincie West-Vlaanderen en POM West-Vlaanderen deze week de deuren van het splinternieuwe Acasus. Dit provinciaal centrum wordt hét aanspreekpunt voor particulieren, bouwprofessionals en lokale besturen die meer willen weten over duurzaam wonen, bouwen en verbouwen. Met het nieuwe gebouw wordt de werking van Acasus verankerd. De belangrijkste doelstelling is de volledige bouwketen bewust maken van de noodzaak van duurzaam bouwen, door te inspireren, te demonstreren en kennis uit te delen.

Acasus zit al sinds 2012 in Veurne, maar het nieuwe gebouw is nu ook een toonbeeld van duurzaam bouwen en renoveren. Het oude woonhuis is volledig geïsoleerd tot op BEN-niveau, waardoor het bijna energieneutraal is. De nieuwbouw is in hout opgetrokken en beschikt over een groendak dat zorgt voor extra isolatie en ook ecologisch is. Het hele gebouw wordt verwarmd door een warmtepomp.

De totale projectkost bedraagt 1.298.630 euro, waarvan 519.452 euro gefinancierd wordt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De Provincie en POM West-Vlaanderen financieren samen 779.178 euro. De verbouwingen zijn gestart eind 2017 en zijn nu volledig afgerond.

Het nieuwe gebouw moet dienen als ontmoetingsplaats. Het omvat onder meer een permanente tentoonstelling die ingaat op zes thema’s: mobiliteit en ruimte, materiaal, water, biodiversiteit, energie en gezondheid. Via animatiefilmpjes krijgen de bezoekers de nodige duiding. Er is ook een filmpje met vijf voorbeeldprojecten uit West-Vlaanderen, ingesproken door de West-Vlaamse actrice Liesa Naert. Een flexibel demopunt met bedrijfscases en -realisaties geeft inspiratie voor ondernemers in de bouwsector. In Acasus huizen ook drie starterskantoren voor startende ondernemers. En er is ook een seminarieruimte met een capaciteit van 80 personen.

Om iedereen in coronatijden kennis te laten maken met Acasus werd het bureau GM360° onder de arm genomen om een virtuele 360°-tour te maken doorheen het nieuwe centrum. Die is te bezoeken via de link: https://360-tour.be/acasus/.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio