Vlasblomme

De comeback van de horeca: brasserie De Vlasblomme stopte zichzelf in een nieuw kleedje

KORTRIJK - De heropening van de horeca moet de maatschappij en het economisch weefsel een boost geven. In gesprekken met horeca-bazen voelen we de polsslag van de ondernemers die terug het licht in de tunnel zien.

Vandaag Pascal Debakkere en Amelie Gobbert, de hyper klantvriendelijke uitbaters van brasserie De Vlasblomme, zaak die ze sinds 1 oktober 2004 uitbaten op concessie basis (eerst bij de Stad Kortrijk, later bij Vives). 

-Ooit gedacht dat het zo lang zou duren?

-Pascal Debakkere: Wie had dit scenario ooit durven denken? Niemand toch? De voorbije 16 maanden zijn we 10 en een halve maand dicht geweest. Wie dat vooraf zou voorspeld hebben, zou gek verklaard zijn toch?

-Wat is het impact geweest?

-Pascal Debakkere: Zoals voor iedereen in onze sector: bijzonder groot. Noem het maar een financiële kater. Voor corona werkten we hier met een team van 8 mensen, waarvan er 3 -begrijpelijk overigens - het pand verlaten hebben. We hebben nog altijd geen vervangers gevonden voor hen, ook dat komt er nog eens bij.

-Stond opgeven in uw scenario?

-Pascal Debakkere: Natuurlijk hebben ook wij een dipje ervaren. Maar opgeven, neen, daar dachten we niet aan. Ik en Amelie hebben ons in de tussenperiode snel herpakt en beslist om er terug in te vliegen. We maakten van de stilstand in de horeca gebruik om onze zaak in een nieuw kleedje te steken. Daar hebben we hard aan gewerkt. Alles werd opnieuw geschilderd aan de buitenkant, de parking voor de deur werd heraangelegd, de vloer van de keuken werd vernieuwd, de terras werd uitgebreid, en er werd geïnvesteerd in sanitaire maatregelen zoals tussenschermen in plexiglas. In totaal hebben we toch voor zo'n 30.000 à 40.000 euro geïnvesteerd.

-Hoe schat je de rol van de overheid in?

-Pascal Debakkere: Positief toch wel. Om te beginnen genoten we van het dubbel overbruggingsrecht, goed voor zo'n 2.500 euro maal twee. Verder was er ook de compensatiebonus, goed voor 10 procent van de bewezen omzet van voor de corona.  Positief is ook dat de concessiehouder ons toestond om te herstarten met meer uitgebreide terrasruimte.

-Heb je take away overwogen? Waarom wel of waarom niet?

-Pascal Debakkere: Dat was geen spek voor onze bek. We geven er de voorkeur aan om de klant hier, bij ons, een fijne beleving te geven.

-Hoe zie je de toekomst?

-Pascal Debakkere: Ik geloof dat de horeca zal floreren als nooit voordien. We zijn nog zo ver niet, maar onze heropstart (8 mei) was in elk geval veelbelovend.

-Zijn de klanten veranderd?

-Pascal Debakkere: Dat gevoel heb ik wel, ja. Het voelt aan alsof ze geduldiger zijn geworden en meer begrip tonen voor ons. Ze hebben precies ook meer tijd om volop te genieten van een terrasje. 9 juni zal ons veel duidelijker maken waar we echt aan toe zijn, maar ik zie het voor ons positief. Ik vrees wel dat jonge zaken of kleine cafés dit niet gemakkelijk zullen overleven.

-Heeft het u als horeca ondernemer aan het denken gezet?

-Pascal Debakkere: Natuurlijk denk je over veel na. Moeten we anders leren leven en het soms iets rustiger aan doen? Moeten we ook meer tijd besteden aan elkaar? Ik denk het wel. Maar één zaak staat nu meer dan ooit vast: ik wil nooit iets anders doen dan de horeca, dat is mijn ding en idem dito voor mijn partner Amelie.